Wskazówki
30 minut 6 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
271 kcal \ B-15 g \ W-26 g \ T-13 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Jajo kurze – 200 g (4 sztuki)
- Cukier kokosowy – 20 g (2 łyżki)
- Budyń czekoladowy w proszku – 40 g (4 łyżki)
- Mąka orkiszowa – 40 g (4 łyżki)
- Kakao niesłodzone – 10 g (2 łyżeczki)
- Ekstrakt waniliowy – 1 g (kilka kropel)
- Mleko – 150 g (1 porcja)
- Twaróg sernikowy – 500 g (1 porcja)
- Wiórki kokosowe – 50 g (1/2 szklanki)
- Erytrol – 20 g (2 łyżki)
- Dżem malinowy (niskosłodzony) – 60 g (4 łyżeczki)
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Jaja ubić razem z cukrem kokosowym (erytrolem, ksylitolem, cukrem trzcionowym albo zwykłym), budyniem, mąką, kakao, solą, ekstraktem waniliowym (najlepiej domowym) i mlekiem. Smażyć na patelni lekko przetartej tłuszczem. Twaróg wymieszać z wiórkami kokosowymi i erytrolem (albo innym słodzidłem). Masą posmarować naleśniki, na niej wyłożyć dżem malinowy lub mus z malin, zawinąć i podawać.
Z przepisu wychodzi 6 bardzo sycących naleśników 🙂
Twaróg można wymienić na serek mascarpone 🙂