Naleśniki wytrawne – przepis podstawowy

5/5 - (Ocen: 1)
Naleśniki wytrawne - przepis podstawowy

Wskazówki

20 minut  8 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
130 kcal \ B-5 g \ W-2 g \ T-1 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Jajo kurze – 2 sztuki
  • Mąka orkiszowa (lub zwykła pszenna) – 180g (1,5 szklanki)
  • Mleko owsiane (lub krowie) – 380g (2 szklanki)
  • Sól – 1/2 łyżeczki
  • Tymianek suszony – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy na gładką masę. Patelnię mocno rozgrzewamy, delikatnie natłuszczamy (najlepiej wylać odrobinę tłuszczu i przetrzeć np. ręcznikiem papierowym) i partiami smażymy naleśniki (z obu stron). Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz