Naleśniki Oreo

4.8/5 - (Ocen: 6)
Naleśniki Oreo

Wskazówki

30 minut
8 naleśników
Wartość odżywcza 1 naleśnika: 284 kcal \ B-9 g \ T-13 g \ W-31 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • jajo – 2 sztuki (100 g)
  • mąka orkiszowa jasna – 1 i 1/2 szkl. (210 g)
  • kakao – 1 łyżka (10 g)
  • mleko owsiane – 1 szklanka (210 g)
  • cukier waniliowy – 1 łyżeczka (5 g)
  • sól – 1 szczypta
  • serek mascarpone – 1/2 opakowania (125 g)
  • ser ricotta – 1 opakowanie (250 g)
  • oreo – 10 sztuk (110 g)

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj
  2. na gładką masę. Jeśli będzie taka potrzeba, dodaj trochę więcej mleka.
  3. Patelnię mocno rozgrzej, wylej odrobinę tłuszczu i przetrzyj np. ręcznikiem papierowym. Partiami smaż naleśniki (z obu stron).
  4. Mascarpone wymieszaj z ricottą. Dodaj pokruszone ciasteczka i wymieszaj. Masą posmaruj naleśniki i poskładaj.

Naleśniki oreo to pomysł na pyszne, słodkie śniadanie. Nie należy do najzdrowszych, ale pamiętajmy, że wszystko jest dla ludzi 🙂 Ricottę możesz zastąpić twarogiem lub mascarpone. Jeśli masa będzie dla Ciebie mało słodka, dodaj trochę cukru / erytrolu waniliowego.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.8/5 - (Ocen: 6)

Dodaj komentarz