Wskazówki
30 minut
8 naleśników
Wartość odżywcza 1 naleśnika: 284 kcal \ B-9 g \ T-13 g \ W-31 g \ BŁ-2 g
Składniki
- jajo – 2 sztuki (100 g)
- mąka orkiszowa jasna – 1 i 1/2 szkl. (210 g)
- kakao – 1 łyżka (10 g)
- mleko owsiane – 1 szklanka (210 g)
- cukier waniliowy – 1 łyżeczka (5 g)
- sól – 1 szczypta
- serek mascarpone – 1/2 opakowania (125 g)
- ser ricotta – 1 opakowanie (250 g)
- oreo – 10 sztuk (110 g)
Przygotowanie
- Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj
- na gładką masę. Jeśli będzie taka potrzeba, dodaj trochę więcej mleka.
- Patelnię mocno rozgrzej, wylej odrobinę tłuszczu i przetrzyj np. ręcznikiem papierowym. Partiami smaż naleśniki (z obu stron).
- Mascarpone wymieszaj z ricottą. Dodaj pokruszone ciasteczka i wymieszaj. Masą posmaruj naleśniki i poskładaj.
Naleśniki oreo to pomysł na pyszne, słodkie śniadanie. Nie należy do najzdrowszych, ale pamiętajmy, że wszystko jest dla ludzi 🙂 Ricottę możesz zastąpić twarogiem lub mascarpone. Jeśli masa będzie dla Ciebie mało słodka, dodaj trochę cukru / erytrolu waniliowego.