Bezglutenowe placuszki z owocami

Bezglutenowe placuszki z owocami

Jaja zmiksować z ksylitolem. Dodać mleko kokosowe, przesianą mąkę, sodę i zmiksować ponownie. W razie potrzeby dolać wodę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy – nadmiar wlać do ciasta i wymieszać. Ciasto wlewać małymi porcjami na patelnię. Smażyć ok 1-2 min z każdej strony.

Naleśniki z kaszy jaglanej

Naleśniki z kaszy jaglanej

Ostudzoną kaszę, mleko, skrobię ziemniaczaną, jajo i olej zmiksować na bardzo gładką masę. Niewielką ilość masy wylać na patelnię, delikatnie rozprowadzić i smażyć z obu stron (aż się zarumienią). Podawać z ulubionymi dodatkami.

Bezglutenowy omlet z bananem i domowym masłem orzechowym

Bezglutenowy omlet z bananem i domowym masłem orzechowym

Jajka ubijamy na najwyższych obrotach przez minutę. Dodajemy mąkę i sól i miksujemy, ale na najmniejszych obrotach. Na patelnię dajemy odrobinę oleju i przecieramy ręcznikiem papierowym, tak aby była delikatnie natłuszczona. Ciasto wylewamy na patelnię i smażymy tak długo, aż wierzch delikatnie się zetnie.

Bezglutenowe placuszki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Bezglutenowe placuszki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Szpinak rozmrażamy, pomidory, cebulkę i czosnek drobno siekamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia/ sodą, dodajemy otręby, jajko, mleko oraz przyprawy. Wszystkie składniki miksujemy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i nakładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron (aż się zarumienią).

Pieczone placuszki z cukinii

Pieczone placuszki z cukinii

Cukinie ścieramy na tarce (na grubych oczkach) i mieszamy z solą (1/2 łyżeczki). Odstawiamy na 15minut. Ścieramy marchew, cebulę bardzo drobno kroimy (można też zetrzeć). Dodajemy odciśniętą z soku cukinię, jaja i drobno posiekaną pietruszkę (1 łyżkę). Łączymy z otrębami i porządnie doprawiamy (sporo soli i pieprzu).

Placuszki owsiane z bananem i masłem orzechowym

Placuszki owsiane z bananem i masłem orzechowym

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni natłuszczonej kropelką oleju kokosowego. Ogień pod patelnią powinien być niewielki, aby placuszki się nie przypiekły zbyt mocno. Podajemy z czym chcemy. Ja przygotowałam sos z masła orzechowego, odrobiny cynamonu, stewii i jogurtu naturalnego- smak nie każdemu „podejdzie”.

Item added to cart.
0 items - 0,00