Wytrawne gofry z ciecierzycy miniatura

Wytrawne gofry z ciecierzycy

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Piec w lekko natłuszczonej gofrownicy (o jak najwyższej mocy), do uzyskania złotobrązowego koloru. Odkładać na kratkę (do odparowania wody). Podawać z ulubionymi dodatkami

Domowa tortilla pełnoziarnista

Domowa tortilla pełnoziarnista

Do miski wrzucamy wszystkie składniki i dolewamy gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto, które po kilku minutach powinno być błyszczące i elastyczne. Formujemy 6 kulek, przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 1 godzinę, aby ciasto odpoczęło.

Domowa pizza z dodatkami

Domowa pizza z dodatkami

Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier oraz sól. Wymieszać. Dodać ciepłą (ale nie gorącą) wodę oraz oliwę. Wymieszać. Ciasto wyrabiać na blacie przez kilka minut, do momentu aż będzie odchodzić od ręki (z początku ciasto mocno się lepi i mogłoby się wydawać, że trzeba dodać mąki.