Naleśniki a’la ruskie

5/5 - (Ocen: 1)
Naleśniki a'la ruskie

Wskazówki

60 minut  8 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
246 kcal \ B-14 g \ T-6 g \ W-34 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Jajo – 100 g (2 sztuki)
  • Mąka orkiszowa jasna – 260 g (2 szklanki)
  • Mleko 3,2% – 460 g (2 szklanki)
  • Sól – 1 szczypta

Farsz

  • Ziemniaki – 300 g (4 sztuki)
  • Twaróg półtłusty – 250 g
  • Cebula – 120 g (1 sztuka)
  • Masło klarowane – 8 g (1 łyżeczka)
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski i zmiksuj na gładką masę. Patelnię mocno rozgrzej, delikatnie natłuść (najlepiej wylej odrobinę tłuszczu i przetrzyj np. ręcznikiem papierowym) i partiami smaż naleśniki (z obu stron).
  2. Farsz: ziemniaki ugotujemy i rozgnieć dokładnie. Odstaw do przestudzenia. Na maśle klarowanym podsmaż posiekaną cebulę. Twaróg rozgnieć. Wszystko przełóż do jednej miski i dokładnie wyrób- można pomóc sobie „ubijakiem” do ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Naleśniki posmaruj nadzieniem i podsmaż na lekko natłuszczonej patelni. Podawaj np. ze skwarkami. Są przepyszne!

Naleśniki a’la ruskie zasmakują każdemu. Robi się je trochę szybciej niż pierogi, a moim zdaniem są smaczniejsze 🙂 Spróbuj koniecznie!

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00