Wskazówki
60 minut 8 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
246 kcal \ B-14 g \ T-6 g \ W-34 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Jajo – 100 g (2 sztuki)
- Mąka orkiszowa jasna – 260 g (2 szklanki)
- Mleko 3,2% – 460 g (2 szklanki)
- Sól – 1 szczypta
Farsz
- Ziemniaki – 300 g (4 sztuki)
- Twaróg półtłusty – 250 g
- Cebula – 120 g (1 sztuka)
- Masło klarowane – 8 g (1 łyżeczka)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Wszystkie składniki na ciasto wrzuć do miski i zmiksuj na gładką masę. Patelnię mocno rozgrzej, delikatnie natłuść (najlepiej wylej odrobinę tłuszczu i przetrzyj np. ręcznikiem papierowym) i partiami smaż naleśniki (z obu stron).
- Farsz: ziemniaki ugotujemy i rozgnieć dokładnie. Odstaw do przestudzenia. Na maśle klarowanym podsmaż posiekaną cebulę. Twaróg rozgnieć. Wszystko przełóż do jednej miski i dokładnie wyrób- można pomóc sobie „ubijakiem” do ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem.
- Naleśniki posmaruj nadzieniem i podsmaż na lekko natłuszczonej patelni. Podawaj np. ze skwarkami. Są przepyszne!
Naleśniki a’la ruskie zasmakują każdemu. Robi się je trochę szybciej niż pierogi, a moim zdaniem są smaczniejsze 🙂 Spróbuj koniecznie!
Wspaniały przepis , wspaniałe komentarze do przepisu 🫶👌
Wszystkie przepisy zasługują na uwagę , wyróżnienie ❤️Gorąco polecam 😍🫶
Jak miło to czytać! Dziękuję 🙂