Naleśniki a’la ruskie

5/5 - (1 vote)
Naleśniki a'la ruskie

Wskazówki

60 minut  8 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
246 kcal \ B-14 g \ T-6 g \ W-34 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Jajo – 100 g (2 sztuki)
  • Mąka orkiszowa jasna – 260 g (2 szklanki)
  • Mleko 3,2% – 460 g (2 szklanki)
  • Sól – 1 szczypta

Farsz

  • Ziemniaki – 300 g (4 sztuki)
  • Twaróg półtłusty – 250 g
  • Cebula – 120 g (1 sztuka)
  • Masło klarowane – 8 g (1 łyżeczka)
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i miksujemy na gładką masę. Patelnię mocno rozgrzewamy, delikatnie natłuszczamy (najlepiej wylać odrobinę tłuszczu i przetrzeć np. ręcznikiem papierowym) i partiami smażymy naleśniki (z obu stron).

Farsz: ziemniaki gotujemy i rozgniatamy dokładnie. Odstawiamy do przestudzenia. Na maśle klarowanym podsmażamy posiekaną cebulę. Twaróg rozgniatamy. Wszystko przekładamy do jednej miski i dokładnie wyrabiamy – zwykle pomagam sobie „ubijakiem” do ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki smarujemy nadzieniem i podsmażamy na lekko natłuszczonej patelni. Podajemy ze skwarkami. Są przepyszne!

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 145tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

5/5 - (1 vote)
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00