Wskazówki
30 minut 24 sztuki
Wartość odżywcza całości:
2450 kcal \ B-50 g \ W-287 g \ T-137 g \ BŁ-25 g
Składniki
- Masło – 100g
- Cukier kokosowy lub zwykły – 80g
- Jajo – 1 sztuka
- Masło orzechowe – 50g
- Płatki owsiane górskie – 150g
- Mąka owsiana (lub zmielone płatki) – 50g
- Mąka orkiszowa jasna – 80g
- Mąka ziemniaczana – 25g
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Czekolada lub kropelki czekoladowe
Przygotowanie
Masło i cukier (można dać zwykły, ale kokosowy nadaje fantastyczny, lekko karmelowy posmak) utrzeć. Dodać masło orzechowe i jajko. W osobnej misce wymieszać suche składniki. Dodać do masy z masła i cukru. Wymieszać dokładnie, dodać czekoladę i jeszcze raz wymieszać. Przy pomocy dłoni formować kulki i rozpłaszczać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180C przez 12 minut (opcja góra dół). Po wyjęciu będą miękkie. Trzeba je odłożyć do przestudzeniu. Są obłędne!