Najlepsze ciasteczka orzechowo-owsiane

3.9/5 - (Ocen: 10)
Najlepsze ciasteczka orzechowo-owsiane

Wskazówki

30 minut  24 sztuki
Wartość odżywcza całości:
2450 kcal \ B-50 g \ W-287 g \ T-137 g \ BŁ-25 g

Składniki

  • Masło – 100g
  • Cukier kokosowy lub zwykły – 80g
  • Jajo – 1 sztuka
  • Masło orzechowe – 50g
  • Płatki owsiane górskie – 150g
  • Mąka owsiana (lub zmielone płatki) – 50g
  • Mąka orkiszowa jasna – 80g
  • Mąka ziemniaczana – 25g
  • Proszek do pieczenia –  1 łyżeczka
  • Czekolada lub kropelki czekoladowe

Przygotowanie

Masło i cukier (można dać zwykły, ale kokosowy nadaje fantastyczny, lekko karmelowy posmak) utrzeć. Dodać masło orzechowe i jajko. W osobnej misce wymieszać suche składniki. Dodać do masy z masła i cukru. Wymieszać dokładnie, dodać czekoladę i jeszcze raz wymieszać. Przy pomocy dłoni formować kulki i rozpłaszczać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180C przez 12 minut (opcja góra dół). Po wyjęciu będą miękkie. Trzeba je odłożyć do przestudzeniu. Są obłędne!

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.9/5 - (Ocen: 10)

Dodaj komentarz