Wskazówki
20 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
442 kcal \ B-24 g \ W-9 g \ T-34 g \ BŁ-5 g
Składniki
- Jajo kurze – 300 g (6 sztuk)
- Papryka czerwona – 80 g (1/2 sztuki)
- Boczek wędzony – 30 g (3 plastry)
- Mąka kokosowa – 48 g (4 łyżki)
- Szpinak – 50 g (2 garści)
- Suszone pomidory w oliwie – 28 g (4 plastry)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Zioła prowansalskie – 1 szczypta
Przygotowanie
Jajka ubijamy na jednolitą masę. Dodajemy przyprawy (u mnie poza solą, pieprzem i ziołami są suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim). Paprykę, pomidorki, boczek i szpinak siekamy drobno. Do jaj dodajemy warzywa. Mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę (może być ryżowa) i mieszamy, żeby połączyć wszystkie składniki. Formę na babeczki natłuszczamy olejem kokosowym lub oliwą. Masę nakładamy do 2/3 wysokości formy. Pieczemy przez 20-25 minut w 180C, aż masa jajeczna się zetnie.