Muffinki bananowe z czekoladą i orzechami

3,9/5 - (Ocen: 16)
Muffinki bananowe z czekoladą i orzechami

Wskazówki

10+30 minut
14 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 256 kcal \ B-4 g \ T-14 g \ W-27 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Mąka pszenna – 2 szklanki (290 g)
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (5 g)
  • Soda – 1 łyżeczka (5 g)
  • Cukier kokosowy – 2/3 szklanki (90 g)
  • Banan – 2 sztuki (200 g)
  • Jajo – 1 sztuka (50 g)
  • Olej – 1/2 szklanki (100 g)
  • Napój owsiany – 1 szklanka (210 g)
  • Masło orzechowe – 2 łyżki (50 g)
  • Orzechy włoskie – 2 garście (50 g)
  • Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki (50 g)

Przygotowanie

  1. Do miski przesyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier (możesz wymienić na zwykły lub erytrol). Wymieszaj.
  2. W osobnej misce „udeptaj” banana, dodaj jajo, masło orzechowe, olej, napój owsiany lub mleko krowie. Wymieszaj i dodaj do suchych składników.
  3. Dorzuć posiekane orzechy oraz czekoladę. Wymieszaj do lekkiego połączenia składników. Przełóż do papilotek.
  4. Piecz w 180C przez 25-30 minut

Muffinki bananowe z czekoladą i orzechami są przepyszne! Świetnie sprawdzą się jako szybki deser 🙂 Można wpakować je do pudełka i zabrać na spacer, do pracy lub na zajęcia.

Składniki do muffinek
Składniki do muffinek
Mieszanie składników do muffinek
Przełożenie masy do foremek
Muffinki bananowe z czekoladą i orzechami
Muffinki bananowe z czekoladą i orzechami

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

3,9/5 - (Ocen: 16)

4 komentarze do “Muffinki bananowe z czekoladą i orzechami”

  1. Nie mam masła orzechowego, czym można zastąpić? Albo czy pominięcie go znacząco wpłynie na jakość? Pozdrawiam 😊

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00