Wskazówki
10+30 minut
14 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki: 256 kcal \ B-4 g \ T-14 g \ W-27 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Mąka pszenna – 2 szklanki (290 g)
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka (5 g)
- Soda – 1 łyżeczka (5 g)
- Cukier kokosowy – 2/3 szklanki (90 g)
- Banan – 2 sztuki (200 g)
- Jajo – 1 sztuka (50 g)
- Olej – 1/2 szklanki (100 g)
- Napój owsiany – 1 szklanka (210 g)
- Masło orzechowe – 2 łyżki (50 g)
- Orzechy włoskie – 2 garście (50 g)
- Czekolada gorzka – 1/2 tabliczki (50 g)
Przygotowanie
- Do miski przesyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier (możesz wymienić na zwykły lub erytrol). Wymieszaj.
- W osobnej misce „udeptaj” banana, dodaj jajo, masło orzechowe, olej, napój owsiany lub mleko krowie. Wymieszaj i dodaj do suchych składników.
- Dorzuć posiekane orzechy oraz czekoladę. Wymieszaj do lekkiego połączenia składników. Przełóż do papilotek.
- Piecz w 180C przez 25-30 minut
Muffinki bananowe z czekoladą i orzechami są przepyszne! Świetnie sprawdzą się jako szybki deser 🙂 Można wpakować je do pudełka i zabrać na spacer, do pracy lub na zajęcia.
Ale te muffinki wyglądają apetycznie. Jutro biorę się do ich pieczenia :))
Cudownie! 🙂
Nie mam masła orzechowego, czym można zastąpić? Albo czy pominięcie go znacząco wpłynie na jakość? Pozdrawiam 😊
Można pominąć, jego brak nie wpłynie negatywnie na babeczki 🙂