Wskazówki
20 minut (+1,5h) 8 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
94 kcal \ B-10 g \ W-13 g \ T-3 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Erytrytol – 50 g (5 łyżek)
- Twaróg sernikowy – 500 g (1/2 wiaderka)
- Jogurt naturalny – 180 g (1 mały kubeczek)
- Żelatyna – 24 g (3 łyżki)
- Truskawki liofilizowane – 5 g (1 porcja)
- Truskawki – 70 g (1 garść)
- Jagody – 120 g (1 szklanka)
Przygotowanie
Twaróg i jogurt* wyjąć przynajmniej na godzinę przed przygotowaniem deseru. Żelatynę dokładnie rozprowadzić w 2 łyżkach zimnej wody, a następnie zalać wrzątkiem (1/3 szklanki), dokładnie wymieszać i odstawić do czasu, aż uzyska temperaturę pokojową. Owoce zblendować (jeśli są mrożone, to wcześniej rozmrozić). Ser zmiksować z jogurtem oraz erytrytolem (lub innym słodzidłem), dodać owoce i zmiksować raz jeszcze. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami masy, wlać do pozostałych składników i zmiksować. Masę przelać do formy (użyłam okrągłej, silikonowej, którą kupiłam kiedyś w Biedronce, ale mogą to być również pucharki). Odstawić do lodówki na 1,5-2h (aż stężeje).
Podawać np. z pudrem z liofilizowanych owoców (wystarczy je drobno zblendować lub zetrzeć na tarce).
*jogurt można wymienić na śmietankę 30% – trzeba ją ubić, a potem wmieszać do masy serowo-owocowej.
Do sernika nie robiłam spodu, ponieważ nie miałam nic w domu :).
A czy zamiast żelatyny można użyć agar?:) akurat tylko to mam w domu:) pozdrawiam serdecznie!
Można 🙂
Gdzie kupię truskawki liofilizowane ?
W sklepach ekologicznych, internetowych, w Piotrze i Pawle, Tesco, Auchan i w Rossmanie 🙂
A czy jest jakaś SPRAWDZONA żelatyna bezglutenowa? Z przekreślonym kłosem lub pewnym info o braku śladowych ilości glutenu od producenta?
Niestety nie znam 🙁