Mocno owocowy sernik na zimno

3.4/5 - (Ocen: 5)
Mocno owocowy sernik na zimno

Wskazówki

20 minut (+1,5h)  8 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
94 kcal \ B-10 g \ W-13 g \ T-3 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Erytrytol – 50 g (5 łyżek)
  • Twaróg sernikowy – 500 g (1/2 wiaderka)
  • Jogurt naturalny – 180 g (1 mały kubeczek)
  • Żelatyna – 24 g (3 łyżki)
  • Truskawki liofilizowane – 5 g (1 porcja)
  • Truskawki – 70 g (1 garść)
  • Jagody – 120 g (1 szklanka)

Przygotowanie

Twaróg i jogurt* wyjąć przynajmniej na godzinę przed przygotowaniem deseru. Żelatynę dokładnie rozprowadzić w 2 łyżkach zimnej wody, a następnie zalać wrzątkiem (1/3 szklanki), dokładnie wymieszać i odstawić do czasu, aż uzyska temperaturę pokojową. Owoce zblendować (jeśli są mrożone, to wcześniej rozmrozić). Ser zmiksować z jogurtem oraz erytrytolem (lub innym słodzidłem), dodać owoce i zmiksować raz jeszcze. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami masy, wlać do pozostałych składników i zmiksować. Masę przelać do formy (użyłam okrągłej, silikonowej, którą kupiłam kiedyś w Biedronce, ale mogą to być również pucharki). Odstawić do lodówki na 1,5-2h (aż stężeje).

Podawać np. z pudrem z liofilizowanych owoców (wystarczy je drobno zblendować lub zetrzeć na tarce).

*jogurt można wymienić na śmietankę 30% – trzeba ją ubić, a potem wmieszać do masy serowo-owocowej.

Do sernika nie robiłam spodu, ponieważ nie miałam nic w domu :).

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.4/5 - (Ocen: 5)

6 komentarzy do “Mocno owocowy sernik na zimno”

  1. A czy jest jakaś SPRAWDZONA żelatyna bezglutenowa? Z przekreślonym kłosem lub pewnym info o braku śladowych ilości glutenu od producenta?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz