Print Friendly, PDF & Email

Mocno owocowy sernik na zimno

Wskazówki

20 minut + 1,5 godziny  8 porcje
1 porcja to: 94 kcal \ B-10 g \ W-13 g \ T-3 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Erytrytol – 50 g (5 łyżek)
  • Twaróg sernikowy – 500 g (1/2 wiaderka)
  • Jogurt naturalny – 180 g (1 mały kubeczek)
  • Żelatyna – 24 g (3 łyżki)
  • Truskawki liofilizowane – 5 g (1 porcja)
  • Truskawki – 70 g (1 garść)
  • Jagody – 120 g (1 szklanka)

Przygotowanie

Twaróg i jogurt* wyjąć przynajmniej na godzinę przed przygotowaniem deseru. Żelatynę dokładnie rozprowadzić w 2 łyżkach zimnej wody, a następnie zalać wrzątkiem (1/3 szklanki), dokładnie wymieszać i odstawić do czasu, aż uzyska temperaturę pokojową. Owoce zblendować (jeśli są mrożone, to wcześniej rozmrozić). Ser zmiksować z jogurtem oraz erytrytolem (lub innym słodzidłem), dodać owoce i zmiksować raz jeszcze. Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami masy, wlać do pozostałych składników i zmiksować. Masę przelać do formy (użyłam okrągłej, silikonowej, którą kupiłam kiedyś w Biedronce, ale mogą to być również pucharki). Odstawić do lodówki na 1,5-2h (aż stężeje).

Podawać np. z pudrem z liofilizowanych owoców (wystarczy je drobno zblendować lub zetrzeć na tarce).

*jogurt można wymienić na śmietankę 30% – trzeba ją ubić, a potem wmieszać do masy serowo-owocowej.

Do sernika nie robiłam spodu, ponieważ nie miałam nic w domu :).

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiadyE-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

6
Dodaj komentarz

avatar
3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Katarzyna Wawrzyniak-PiekarskaKati ZurekMarciszonGOM Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Kati Zurek
Gość
Kati Zurek

A czy zamiast żelatyny można użyć agar?:) akurat tylko to mam w domu:) pozdrawiam serdecznie!

Marciszon
Gość
Marciszon

Gdzie kupię truskawki liofilizowane ?

GOM
Gość
GOM

A czy jest jakaś SPRAWDZONA żelatyna bezglutenowa? Z przekreślonym kłosem lub pewnym info o braku śladowych ilości glutenu od producenta?

Item added to cart.
0 items - 0,00