Zawijane drożdżowe ciasto cynamonowe miniatura

Zawijane drożdżowe ciasto cynamonowe

Masło (60g) rozpuścić w garnuszku i przestudzić. Mleko podgrzać delikatnie (ma być ciepłe, ale nie za gorące). Dodać drożdże i cukier (3 łyżki).  Mąkę wymieszać rozczynem drożdżowym, dodać sól oraz jajko.

Obłędne jagodzianki miniatura

Obłędne jagodzianki

Masło rozpuścić i przestudzić. Mleko delikatnie podgrzać – ma być ciepłe, ale nie za gorące. Do miseczki dodać drożdże, 1 łyżkę cukru (musi być dodany, aby drożdże ruszyły), 2 łyżki mąki, ciepłe mleko.

Ciasto leśny mech miniatura

Ciasto leśny mech

Szpinak opłukać wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem i mieszać ok 1-2 minuty. Przełożyć na sitko i odcedzić, a następnie zblendować na gładko. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia

Focaccia

Focaccia

Z drożdży, 2 łyżek mąki i 220ml ciepłej wody przygotować zaczyn. Wymieszać i odstawić na 10 minut, aż zacznie pracować. W misce wymieszać resztę mąki, sól, starty na tarce czosnek, resztę wody i oliwę.

Domowa chałka drożdżowa miniatura

Domowa chałka drożdżowa

Ostrzegam: to jest prawilna chałka, z cukrem, masłem i mąką pszenną. Nie będę udawać, że ciągle jadam zdrowo, bo źle bym się z tym czuła, a przepisem się dzielę, bo uważam że jest pyszna! Wszystko jest dla ludzi

Domowa pizza z dodatkami

Domowa pizza z dodatkami

Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier oraz sól. Wymieszać. Dodać ciepłą (ale nie gorącą) wodę oraz oliwę. Wymieszać. Ciasto wyrabiać na blacie przez kilka minut, do momentu aż będzie odchodzić od ręki (z początku ciasto mocno się lepi i mogłoby się wydawać, że trzeba dodać mąki.