Wskazówki
30 minut 32 sztuki
Wartość odżywcza 1 sztuki:
77 kcal \ B-2 g \ W-10 g \ T-3 g \ BŁ-0,5 g
Składniki
- Mąka orkiszowa jasna – 250g
- Jajo – 1 sztuka
- Mąka migdałowa – 60g
- Kakao – 10g (1 łyżka)
- Przyprawa do piernika – 1 łyżka
- Soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka
- Masło – 70g
- Syrop daktylowy – 100g
- Cukier kokosowy – 75g
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
- Do miski przesyp wszystkie składniki, dodaj miękkie masło, jajo, syrop daktylowy i zagnieć. Ciasto będzie dość lepkie. W razie problemów z ugniataniem możesz dodać łyżkę mleka.
- Z ciasta uformuj niewielkie kulki (wielkości małego orzecha włoskiego) i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między pierniczkami powinno być trochę miejsca, ponieważ ciasto delikatnie się rozpłaszczy. Ja zwykle piekę dwie partie, po 16 kulek każda.
- Piecz w 180C rzez około 11-12 minut (opcja góra dół). Możesz je pokryć lukrem, rozpuszczoną czekoladą, posypać cukrem pudrem lub zjeść bez niczego.
Mięciutkie pierniczki to jedne z moich ulubionych ciastek świątecznych. Są mocno czekoladowe, miękkie i pachnące. Znikają w trybie ekspresowym 🙂