Mięciutkie pierniczki

5/5 - (Ocen: 2)
Mięciutkie pierniczki

Wskazówki

30 minut  32 sztuki

Wartość odżywcza 1 sztuki:

77 kcal \ B-2 g \ W-10 g \ T-3 g \ BŁ-0,5 g

Składniki

  • Mąka orkiszowa jasna – 250g
  • Jajo – 1 sztuka
  • Mąka migdałowa – 60g
  • Kakao – 10g (1 łyżka)
  • Przyprawa do piernika – 1 łyżka
  • Soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka
  • Masło – 70g
  • Syrop daktylowy – 100g
  • Cukier kokosowy – 75g
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

  1. Do miski przesyp wszystkie składniki, dodaj miękkie masło, jajo, syrop daktylowy i zagnieć. Ciasto będzie dość lepkie. W razie problemów z ugniataniem możesz dodać łyżkę mleka.
  2. Z ciasta uformuj niewielkie kulki (wielkości małego orzecha włoskiego) i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między pierniczkami powinno być trochę miejsca, ponieważ ciasto delikatnie się rozpłaszczy. Ja zwykle piekę dwie partie, po 16 kulek każda.
  3. Piecz w 180C rzez około 11-12 minut (opcja góra dół). Możesz je pokryć lukrem, rozpuszczoną czekoladą, posypać cukrem pudrem lub zjeść bez niczego.

Mięciutkie pierniczki to jedne z moich ulubionych ciastek świątecznych. Są mocno czekoladowe, miękkie i pachnące. Znikają w trybie ekspresowym 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz