Mięciutkie pierniczki

Mięciutkie pierniczki

Wskazówki

30 minut  32 sztuki
Wartość odżywcza 1 sztuki:
77 kcal \ B-2 g \ W-10 g \ T-3 g \ BŁ-0,5 g

Składniki

  • Mąka orkiszowa jasna – 250g
  • Jajo – 1 sztuka
  • Mąka migdałowa – 60g
  • Kakao – 10g (1 łyżka)
  • Przyprawa do piernika – 1 łyżka
  • Soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka
  • Masło – 70g
  • Syrop daktylowy – 100g
  • Cukier kokosowy – 75g
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Do miski przesypać wszystkie składniki, dodać miękkie masło, jajo, syrop daktylowy i zagnieść. Ciasto będzie dość lepkie. W razie problemów z ugniataniem można dodać łyżkę mleka. Z ciasta uformować niewielkie kulki (wielkości małego orzecha włoskiego) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między pierniczkami powinno być trochę miejsca, ponieważ ciasto delikatnie się rozpłaszczy. Ja zwykle piekę dwie partie, po 16 kulek każda.
Piec w 180C rzez około 11-12 minut (opcja góra dół). Można je pokryć lukrem, rozpuszczoną czekoladą, posypać cukrem pudrem lub zjeść bez niczego.

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00