Wskazówki
130 minut
8 bułek
Wartość odżywcza 1 bułki: 291 kcal \ B-9 g \ T-9 g \ W-43 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g bułki: 280 kcal \ B-9 g \ T-9 g \ W-41 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Mąka pszenna typ 550 – 3 i 1/2 szkl. (450 g)
- Mleko 3,2% – 1/2 szklanki (100 g)
- Woda – 1/2 szklanki (100 g)
- Cukier – 1 łyżka (12 g)
- Drożdże instant – 1 opakowanie (7 g)
- Olej – 5 łyżek (50 g)
- Jajo – 2 sztuki (100 g)
- Sól – 1 łyżeczka
- Sezam do posypania – 1 łyżka (10 g)
Przygotowanie
- Mleko i wodę lekko podgrzej. Wymieszaj z drożdżami i cukrem.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, olej, 1 całe jajko i 1 białko (żółtko odłóż). Wlej rozrobione drożdże.
- Przez około 10 minut wyrabiaj ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego – sama używam mikser z hakami i daje radę.
- Ciasto będzie się lekko kleić. Przełóż je do czystej miski, przykryj ściereczką i odstaw w miejsce bez przeciągów. Polecam wyłączony piekarnik.
- Po godzinie przełóż ciasto na blat lekko podsypany mąką. Chwilę wyrabiaj i podziel na 8 równych kawałków. Z każdego uformuj bułkę i wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- W międzyczasie możesz przygotować dodatki z którymi podasz bułki.
- Żółtko wymieszaj z odrobiną mleka. Posmaruj wierzch bułek i posyp sezamem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190C (góra dół) przez około 23-25 minut. Bułki mają lekko się zrumienić.
- Podaj z ulubionymi dodatkami ❤️
Bułki do domowych fastfoodów są idealne! Miękkie, puszyste i pachnące. Bardzo łatwo się kroją. Świetnie smakują w towarzystwie kotleta wołowego lub w wersji wegetariańskiej – halloumi.