Mięciutkie bułki do domowych fastfoodów

Mięciutkie bułki do domowych fastfoodów

Wskazówki

130 minut  8 bułek
1 bułka to: 290 kcal \ B-9 g \ T-9 g \ W-43 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Mąka pszenna typ 550 – 450 g (3 i 1/2 szklanki)
  • Mleko 3,2% – 100 g (1/2 szklanki)
  • Woda – 100 g (1/2 szklanki)
  • Cukier – 12 g (1 łyżka)
  • Drożdże instant – 7 g (1 opakowanie)
  • Olej – 50 g (5 łyżek)
  • Jajo – 100 g (2 sztuki)
  • Sól – 6 g (1 łyżeczka)
  • Sezam do posypania – 10 g (1 łyżka)

Przygotowanie

  1. Mleko i wodę lekko podgrzej. Wymieszaj z drożdżami i cukrem.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, olej, 1 całe jajko i 1 białko (żółtko odłóż). Wlej rozrobione drożdże.
  3. Przez około 10 minut wyrabiaj ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego – sama używam mikser z hakami i daje radę.
  4. Ciasto będzie się lekko kleić. Przełóż je do czystej miski, przykryj ściereczką i odstaw w miejsce bez przeciągów. Polecam wyłączony piekarnik.
  5. Po godzinie przełóż ciasto na blat lekko podsypany mąką. Chwilę wyrabiaj i podziel na 8 równych kawałków. Z każdego uformuj bułkę i wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  6. W międzyczasie możesz przygotować dodatki z którymi podasz bułki.
  7. Żółtko wymieszaj z odrobiną mleka. Posmaruj wierzch bułek i posyp sezamem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190C (góra dół) przez około 23-25 minut. Bułki mają lekko się zrumienić.
  8. Podaj z ulubionymi dodatkami ❤️

0 0 votes
Oceń wpis
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00