Wskazówki
30 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 416 kcal \ B-15 g \ T-19 g \ W-47 g \ BŁ-5 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 181 kcal \ B-6 g \ T-8 g \ W-20 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Ulubiony makaron* – 3 szklanki (250 g)
- Ogórek zielony – 1 sztuka (180 g)
- Pomidorki koktajlowe – 2 garście (250 g)
- Oliwki czarne – 2 łyżki (30 g)
- Oliwki zielone – 2 łyżki (30 g)
- Czerwona cebula – 1/2 sztuki (40 g)
- Ser feta – 1/2 opakowania (100 g)
- Oregano – 1/3 łyżeczki
- Pieprz – do smaku
- Oliwa – 4 łyżki (40 g)
Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), makaron wymień na pełnoziarnisty.
Przygotowanie
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
- Ogórka pokrój na półplasterki, pomidorki i oliwki poprzekrajaj. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a ser pokrusz.
- Wszystkie składniki przełóż do miski, dopraw, wlej oliwę i wymieszaj.
Makaronowa sałatka grecka świetnie sprawdzi się jako lekki letni obiad, posiłek do pracy, bądź sałatka imprezowa. Przygotowanie jest bardzo proste i myślę, że zasmakuje każdemu 🙂