Wskazówki
15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 588 kcal \ B-38 g \ T-14 g \ W-77 g \ BŁ-10 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 139 kcal \ B-9 g \ T-3 g \ W-18 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Ulubiony makaron* – 2 i 1/2 szklanki (200 g)
- Cebula – 1 sztuka (120 g)
- Oliwa – 1 łyżka (10 g)
- Tuńczyk w oleju – 1 opakowanie (150 g)
- Pomidor – 2 sztuki (340 g)
- Pietruszka, natka – 2 łyżki (24 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), makaron wymień na pełnoziarnisty.
Przygotowanie
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Wrzuć rozdrobnionego tuńczyka i smaż przez chwilę.
- Dodaj pokrojone drobno pomidory, natkę pietruszki, sól i pieprz. Gotuj przez chwilę, a następnie dodaj ugotowany makaron.
- Wymieszaj, posyp dodatkowo natką pietruszki i podawaj.
Makaron z tuńczykiem i pomidorami to pomysł na ekspresowy i pyszny obiad. Sprawdzi się również jako kolacja lub danie do lunchboxa (smakuje również na zimno).