Makaron z Łososiem, Szparagami i Pesto z Bazylii

3.7/5 - (Ocen: 4)
Makaron z łososiem, szparagami i pesto z bazylii

Wskazówki

15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 590 kcal \ B-30 g \ T-25 g \ W-59 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 142 kcal \ B-7 g \ T-6 g \ W-14 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Makaron tagliatelle świeży*-3/4 opak. (200 g)
  • Szparagi – 1/2 opakowania (250 g)
  • Łosoś, filet – 1 sztuka (150 g)
  • Oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Pesto z bazylii – 4 łyżeczki (24 g)

Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), makaron wymień na pełnoziarnisty.

Przygotowanie

  1. Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na kawałki.
  2. Łososia umyj dokładnie, podziel na kawałki, dopraw pieprzem i solą, a następnie podsmaż na oliwie. Dorzuć szparagi i pomidorki. Smaż ok 2-3 minuty.
  3. Przygotuj domowe pesto – zmiksuj wszystkie składniki na gładką pastę. Możesz też wykorzystać gotowe pesto ze sklepu.
  4. Makaron ugotuj w osolonej wodzie i następnie wymieszaj z pesto. Wrzuć na patelnię z łososiem i szparagami i ponownie wymieszaj.

Makaron z łososiem, szparagami i pesto z bazylii to pomysł na pyszny obiad w sezonie wiosenno-letnim. Jeśli nie przepadasz za pesto, możesz je pominąć.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.7/5 - (Ocen: 4)

Dodaj komentarz