Wskazówki
15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 590 kcal \ B-30 g \ T-25 g \ W-59 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 142 kcal \ B-7 g \ T-6 g \ W-14 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Makaron tagliatelle świeży*-3/4 opak. (200 g)
- Szparagi – 1/2 opakowania (250 g)
- Łosoś, filet – 1 sztuka (150 g)
- Oliwa – 1 łyżka (10 g)
- Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Pesto z bazylii – 4 łyżeczki (24 g)
Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), makaron wymień na pełnoziarnisty.
Przygotowanie
- Szparagi oczyść, odłam zdrewniałe końcówki i pokrój na kawałki.
- Łososia umyj dokładnie, podziel na kawałki, dopraw pieprzem i solą, a następnie podsmaż na oliwie. Dorzuć szparagi i pomidorki. Smaż ok 2-3 minuty.
- Przygotuj domowe pesto – zmiksuj wszystkie składniki na gładką pastę. Możesz też wykorzystać gotowe pesto ze sklepu.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie i następnie wymieszaj z pesto. Wrzuć na patelnię z łososiem i szparagami i ponownie wymieszaj.
Makaron z łososiem, szparagami i pesto z bazylii to pomysł na pyszny obiad w sezonie wiosenno-letnim. Jeśli nie przepadasz za pesto, możesz je pominąć.