Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami koktajlowymi

5/5 - (Ocen: 1)
Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Wskazówki

15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 629 kcal \ B-33 g \ T-19 g \ W-79 g \ BŁ-7 g

Składniki

  • Czosnek – 2 ząbki (10 g)
  • Szparagi – 1/2 pęczka (250 g)
  • Oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • Masło klarowane – 1 łyżka (15 g)
  • Krewetki Vannamei – 1 opakowanie (225 g)
  • Masło – 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Płatki chilli – 1/4 łyżeczki
  • Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
  • Pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
  • Makaron spaghetti – 200 g
  • Ser parmezan tarty – 1 łyżka (8 g)

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i masło klarowane. Podsmaż pokrojone w plasterki szparagi (główki zachowaj w całości) i czosnek. Dodaj krewetki, masło, dopraw solą, pieprzem i chili.
  3. Dorzuć połówki pomidorków koktajlowych i smaż chwilę. Dodaj natkę pietruszki oraz ugotowany makaron.
  4. Przed podaniem posyp parmezanem.

    Czasami do sosu dodaję śmietankę 30%, ale bez też jest pyszny.

Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami koktajlowymi to pomysł na danie szybkie i jednocześnie przepyszne! Wystarczy 15-20 minut i możesz cieszyć się smacznym posiłkiem.

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00