Wskazówki
15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 628 kcal \ B-33 g \ T-19 g \ W-78 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 134 kcal \ B-7 g \ T-4 g \ W-17 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Czosnek – 2 ząbki (10 g)
- Szparagi – 1/2 pęczka (250 g)
- Oliwa – 1 łyżka (10 g)
- Masło klarowane – 1 łyżka (15 g)
- Krewetki Vannamei – 1 opakowanie (225 g)
- Masło – 1 łyżeczka (5 g)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Płatki chilli – 1/4 łyżeczki
- Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- Pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
- Makaron spaghetti – 200 g
- Ser parmezan tarty – 1 łyżka (8 g)
Ważne!
Jeśli masz insulinooporność (IO) lub zespół policystycznych jajników (PCOS), użyj makaronu pełnoziarnistego.
Przygotowanie
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
- Na patelni rozgrzej oliwę i masło klarowane. Podsmaż pokrojone w plasterki szparagi (główki zachowaj w całości) i czosnek. Dodaj krewetki, masło, dopraw solą, pieprzem i chili.
- Dorzuć połówki pomidorków koktajlowych i smaż chwilę. Dodaj natkę pietruszki oraz ugotowany makaron.
- Przed podaniem posyp parmezanem.
Czasami do sosu dodaję śmietankę 30%, ale bez też jest pyszny.
Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami koktajlowymi to pomysł na danie szybkie i jednocześnie przepyszne! Wystarczy 15-20 minut i możesz cieszyć się smacznym posiłkiem.