Makaron z Krewetkami, Szparagami i Pomidorkami Koktajlowymi

5/5 - (Ocen: 1)
Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Wskazówki

15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 628 kcal \ B-33 g \ T-19 g \ W-78 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 134 kcal \ B-7 g \ T-4 g \ W-17 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Czosnek – 2 ząbki (10 g)
  • Szparagi – 1/2 pęczka (250 g)
  • Oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • Masło klarowane – 1 łyżka (15 g)
  • Krewetki Vannamei – 1 opakowanie (225 g)
  • Masło – 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Płatki chilli – 1/4 łyżeczki
  • Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
  • Pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
  • Makaron spaghetti – 200 g
  • Ser parmezan tarty – 1 łyżka (8 g)

Ważne!
Jeśli masz insulinooporność (IO) lub zespół policystycznych jajników (PCOS), użyj makaronu pełnoziarnistego.

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i masło klarowane. Podsmaż pokrojone w plasterki szparagi (główki zachowaj w całości) i czosnek. Dodaj krewetki, masło, dopraw solą, pieprzem i chili.
  3. Dorzuć połówki pomidorków koktajlowych i smaż chwilę. Dodaj natkę pietruszki oraz ugotowany makaron.
  4. Przed podaniem posyp parmezanem.

    Czasami do sosu dodaję śmietankę 30%, ale bez też jest pyszny.

Makaron z krewetkami, szparagami i pomidorkami koktajlowymi to pomysł na danie szybkie i jednocześnie przepyszne! Wystarczy 15-20 minut i możesz cieszyć się smacznym posiłkiem.

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz