Makaron udon z kurczakiem i sosem orzechowym

4/5 - (Ocen: 4)
Makaron udon z kurczakiem i sosem orzechowym

Wskazówki

20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 521 kcal \ B-40 g \ T-17 g \ W-48 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 113 kcal \ B-9 g \ T-4 g \ W-10 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • kurczak, filet z piersi – 1 sztuka (300 g)
  • makaron udon – 2 porcje (200 g)
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka (12 g)
  • papryka czerwona – 1 sztuka (120 g)
  • cebula dymka – 1 mała sztuka (50 g)
  • olej sezamowy – 1 łyżka (10 g)
  • masło orzechowe – 1 łyżka (20 g)
  • woda – 2/3 szklanki (150 g)
  • pasta tamaryndowa – 1 łyżka (15 g)
  • cukier kokosowy – 2 łyżki (20 g)
  • sos sojowy – 1 łyżka (10 g)
  • szczypior – 1 łyżka (5 g)
  • sezam – 1 łyżka (10 g)

Przygotowanie

Dokładnie mieszamy składniki sosu: wodę, masło orzechowe, pastę z tamaryndowca (albo sok z limonki/ cytryny), cukier (może być brązowy), sos sojowy, łączymy wszystkie składniki sosu. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Przygotowujemy makaron (według przepisu na opakowaniu).
Pierś kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy solą, pieprzem, obtaczamy w mące ziemniaczanej. Paprykę kroimy w paski, a cebulkę w piórka.
Na patelni rozgrzawamy olej, wrzucamy kurczaka i obsmażamy. Dodajemy cebulę i paprykę. Na patelnię wlewamy sos, a gdy zgęstnieje wyłączamy ogień i wrzucamy makaron. Mieszamy z sezamem i szczypiorkiem. Opcjonalnie posypujemy orzeszkami.

Banner newsletter Banner newsletter

❤️ Najlepsze przepisy

Podaj e-maila i dołączyć do grona osób, które kochają zdrowe i smaczne jedzenie. Za zapis otrzymasz zbiór najlepszych przepisów z bloga ⬇️⬇️

Oceń przepis

4/5 - (Ocen: 4)

4 komentarze do “Makaron udon z kurczakiem i sosem orzechowym”

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00