
Wskazówki
Składniki
- kurczak, filet z piersi – 1 sztuka (300 g)
- makaron udon – 2 porcje (200 g)
- mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka (12 g)
- papryka czerwona – 1 sztuka (120 g)
- cebula dymka – 1 mała sztuka (50 g)
- olej sezamowy – 1 łyżka (10 g)
- masło orzechowe – 1 łyżka (20 g)
- woda – 2/3 szklanki (150 g)
- pasta tamaryndowa – 1 łyżka (15 g)
- cukier kokosowy – 2 łyżki (20 g)
- sos sojowy – 1 łyżka (10 g)
- szczypior – 1 łyżka (5 g)
- sezam – 1 łyżka (10 g)
Przygotowanie
Dokładnie mieszamy składniki sosu: wodę, masło orzechowe, pastę z tamaryndowca (albo sok z limonki/ cytryny), cukier (może być brązowy), sos sojowy, łączymy wszystkie składniki sosu. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Przygotowujemy makaron (według przepisu na opakowaniu).
Pierś kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy solą, pieprzem, obtaczamy w mące ziemniaczanej. Paprykę kroimy w paski, a cebulkę w piórka.
Na patelni rozgrzawamy olej, wrzucamy kurczaka i obsmażamy. Dodajemy cebulę i paprykę. Na patelnię wlewamy sos, a gdy zgęstnieje wyłączamy ogień i wrzucamy makaron. Mieszamy z sezamem i szczypiorkiem. Opcjonalnie posypujemy orzeszkami.
Czym moznaby było zastąpić pastę tamaryndowca? Mogłabym wiedziec jak on mniej wiecej smakuje?
Sokiem z limonki lub cytryny 🙂 Smak właśnie delikatnie przypomina limonkę, jest taki kwaskowaty 🙂
Cześć 🙂 czym mogłabym zastąpić olej sezamowy w tym przepisie?
Olej sezamowy dodaje tutaj smaku, więc ciężko go zastąpić 🙂