Makaron udon z kurczakiem i sosem orzechowym

4/5 - (Ocen: 4)
Makaron udon z kurczakiem i sosem orzechowym

Wskazówki

20 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
529 kcal \ B-42 g \ W-55 g \ T-16 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Filet z kurczaka – 300 g (1 sztuka)
  • Makaron udon – 200 g (2 porcje)
  • Mąka ziemniaczana – 12 g (1 łyżeczka)
  • Papryka czerwona – 120 g (1 sztuka)
  • Cebula dymka – 50 g (1 mała sztuka)
  • Olej sezamowy – 10 g (1 łyżka)
  • Masło orzechowe – 20 g (1 łyżka)
  • Woda – 150 g (1 porcja)
  • Pasta tamaryndowa – 15 g (1 łyżka)
  • Cukier kokosowy – 20 g (2 łyżki)
  • Sos sojowy – 10 g (1 łyżka)
  • Szczypior – 5 g (1 łyżka)
  • Sezam – 10 g (1 łyżka)

Przygotowanie

Dokładnie mieszamy składniki sosu: wodę, masło orzechowe, pastę z tamaryndowca (albo sok z limonki/ cytryny), cukier (może być brązowy), sos sojowy, łączymy wszystkie składniki sosu. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Przygotowujemy makaron (według przepisu na opakowaniu).
Pierś kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy solą, pieprzem, obtaczamy w mące ziemniaczanej. Paprykę kroimy w paski, a cebulkę w piórka.
Na patelni rozgrzawamy olej, wrzucamy kurczaka i obsmażamy. Dodajemy cebulę i paprykę. Na patelnię wlewamy sos, a gdy zgęstnieje wyłączamy ogień i wrzucamy makaron. Mieszamy z sezamem i szczypiorkiem. Opcjonalnie posypujemy orzeszkami.

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

4/5 - (Ocen: 4)

4 komentarze do “Makaron udon z kurczakiem i sosem orzechowym”

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00