Wskazówki
20 minut 2 porcje
1 porcja to: 529 kcal \ B-42 g \ W-55 g \ T-16 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Filet z kurczaka – 300 g (1 sztuka)
- Makaron udon – 200 g (2 porcje)
- Mąka ziemniaczana – 12 g (1 łyżeczka)
- Papryka czerwona – 120 g (1 sztuka)
- Cebula dymka – 50 g (1 mała sztuka)
- Olej sezamowy – 10 g (1 łyżka)
- Masło orzechowe – 20 g (1 łyżka)
- Woda – 150 g (1 porcja)
- Pasta tamaryndowa – 15 g (1 łyżka)
- Cukier kokosowy – 20 g (2 łyżki)
- Sos sojowy – 10 g (1 łyżka)
- Szczypior – 5 g (1 łyżka)
- Sezam – 10 g (1 łyżka)
Przygotowanie
Dokładnie mieszamy składniki sosu: wodę, masło orzechowe, pastę z tamaryndowca (albo sok z limonki/ cytryny), cukier (może być brązowy), sos sojowy, łączymy wszystkie składniki sosu. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Przygotowujemy makaron (według przepisu na opakowaniu).
Pierś kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy solą, pieprzem, obtaczamy w mące ziemniaczanej. Paprykę kroimy w paski, a cebulkę w piórka.
Na patelni rozgrzawamy olej, wrzucamy kurczaka i obsmażamy. Dodajemy cebulę i paprykę. Na patelnię wlewamy sos, a gdy zgęstnieje wyłączamy ogień i wrzucamy makaron. Mieszamy z sezamem i szczypiorkiem. Opcjonalnie posypujemy orzeszkami.
Cześć 🙂 czym mogłabym zastąpić olej sezamowy w tym przepisie?
Olej sezamowy dodaje tutaj smaku, więc ciężko go zastąpić 🙂
Czym moznaby było zastąpić pastę tamaryndowca? Mogłabym wiedziec jak on mniej wiecej smakuje?
Sokiem z limonki lub cytryny 🙂 Smak właśnie delikatnie przypomina limonkę, jest taki kwaskowaty 🙂