Wskazówki
20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:537 kcal \ B-41 g \ T-10 g \ W-71 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 148 kcal \ B-11 g \ T-3 g \ W-19 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Kurczak, filet z piersi – 1,5 sztuki (250 g)
- Olej sezamowy – 1 łyżeczka (3 g)
- Imbir, świeży – 1/5 sztuki (15 g)
- Cebula dymka – 1 sztuka (20 g)
- Por – 3/4 sztuki (100 g)
- Papryka czerwona – 1/2 sztuki (90 g)
- Sos sojowy – 4 łyżki (40 g)
- Sos Sriracha – 2 łyżki (24 g)
- Syrop z agawy – 2 łyżki (30 g)
- Szczypiorek – 2 łyżki (10 g)
- Sezam, nasiona – 2 łyżki (20 g)
- Makaron Mie – 1/2 opakowania (125 g)
Przygotowanie
- W kubeczku wymieszaj składniki na sos: sos sojowy, Sriracha i słodzidło (syrop z agawy, syrop klonowy lub miód).
- Pierś kurczaka pokrój na kawałki i wrzuć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Sama używam do tego dania olej sezamowy, ale możesz wymienić na inny. Podsmażaj chwilkę, dodaj połowę sosu, wymieszaj i smaż dalej. Dorzuć starty na tarce imbir i pokrojoną dymkę.
- Kiedy kurczak będzie lekko ścięty, dorzuć pokrojonego pora i paprykę. Smaż, aż lekko zmiękną.
- Dodaj ugotowany, odcedzony makaron oraz resztę sosu. Wyłącz palnik, wymieszaj porządnie całość i przełóż na talerze. Posyp szczypiorem oraz sezamem.
Ostry makaron Chow Mein z warzywami i kurczakiem to pomysł na super szybki i przepyszny obiad. Warzywa możesz wymienić na inne dowolne 🙂