Kanapka z kurczakiem
Takie kanapki przygotowujemy najczęściej wtedy, gdy zostanie nam trochę podsmażonego lub upieczonego mięsa z kurczaka.
Takie kanapki przygotowujemy najczęściej wtedy, gdy zostanie nam trochę podsmażonego lub upieczonego mięsa z kurczaka.
Suszone owoce zalać ciepłą wodą i odstawić. Banany „udeptać” widelcem. Dodać jajo i rozpuszczone masło. Wymieszać. Dodać mąkę (można dać samą orkiszową lub pszenną), proszek do pieczenia. Suszone owoce odcedzić i posiekać.
Owoce miksujemy ze szpinakiem, jajem, mlekiem i olejem. W osobnej misce mieszamy suche składniki, a następnie miksujemy je z masą owocowo-szpinakową.
Mięso oczyścić i pokroić na kawałki. Wymieszać z mąką ziemniaczaną. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić starty na tarce imbir, posiekaną cebulkę i chwilę podsmażać. Dodać kurczaka i smażyć jeszcze chwilę.
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Piec w lekko natłuszczonej gofrownicy (o jak najwyższej mocy), do uzyskania złotobrązowego koloru. Odkładać na kratkę (do odparowania wody). Podawać z ulubionymi dodatkami
Sałatka z tortellini to pomysł na pyszne danie do lunchboxa, na śniadanie, lekki obiad lub kolację. Robi się ją ekspresowo i zawsze smakuje! Pamiętaj: używaj świeżego tortellini. Jest w sklepowych lodówkach.