Łosoś Teriyaki

4.4/5 - (Ocen: 5)
Łosoś Teriyaki

Wskazówki

10+20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 605 kcal \ B-40 g \ T-22 g \ W-61 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 390 kcal \ B-32 g \ T-21 g \ W-20 g \ BŁ-0 g
Wartość odżywcza 100 g łososia z sosem: 190 kcal \ B-15 g \ T-10 g \ W-10 g \ BŁ-0 g

Składniki

Sos

  • Sos sojowy – 3 łyżki (24 g)
  • Syrop klonowy – 3 łyżki (45 g)
  • Imbir, świeży – 1 kawałek (10 g)
  • Czosnek – 2 ząbki (10 g)
  • Woda – 1 łyżka (6 g)
  • Sok z limonki – 1 łyżka (6 g)
  • Skrobia ziemniaczana – 1 łyżeczka (5 g)

Łosoś

  • Łosoś, filet – 1 sztuka (300 g)
  • Papryczka chilli – 1 kawałek (5 g)

Przykładowe dodatki

  • Ryż basmati* – 1/2 szklanki (100 g)
  • Brokuły – 1/2 sztuki (250 g)

Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), możesz wykorzystać ryż basmati (ma niski IG) lub brązowy.

Przygotowanie

  1. Imbir i czosnek zetrzyj na tarce. Wymieszaj z sosem sojowym, sokiem z limonki, syropem klonowym, wodą i skrobią. Zagotuj.
  2. Łososia dopraw solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego, obłóż plasterkami chili i polej sosem.
  3. Piecz 20 minut w 200C (opcja góra dół). Podawaj z dodatkami.

Łosoś teriyaki to pomysł na pyszny, lekki i zdrowy obiad. Ryba wychodzi delikatna i soczysta, dzięki czemu będziesz powtarzać ten przepis wielokrotnie.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.4/5 - (Ocen: 5)

2 komentarze do “Łosoś Teriyaki”

Dodaj komentarz