
Wskazówki
10+20 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 605 kcal \ B-40 g \ T-22 g \ W-61 g \ BŁ-4 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 390 kcal \ B-32 g \ T-21 g \ W-20 g \ BŁ-0 g
Wartość odżywcza 100 g łososia z sosem: 190 kcal \ B-15 g \ T-10 g \ W-10 g \ BŁ-0 g
Składniki
Sos
- Sos sojowy – 3 łyżki (24 g)
- Syrop klonowy – 3 łyżki (45 g)
- Imbir, świeży – 1 kawałek (10 g)
- Czosnek – 2 ząbki (10 g)
- Woda – 1 łyżka (6 g)
- Sok z limonki – 1 łyżka (6 g)
- Skrobia ziemniaczana – 1 łyżeczka (5 g)
Łosoś
- Łosoś, filet – 1 sztuka (300 g)
- Papryczka chilli – 1 kawałek (5 g)
Przykładowe dodatki
- Ryż basmati* – 1/2 szklanki (100 g)
- Brokuły – 1/2 sztuki (250 g)
Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), możesz wykorzystać ryż basmati (ma niski IG) lub brązowy.
Przygotowanie
- Imbir i czosnek zetrzyj na tarce. Wymieszaj z sosem sojowym, sokiem z limonki, syropem klonowym, wodą i skrobią. Zagotuj.
- Łososia dopraw solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego, obłóż plasterkami chili i polej sosem.
- Piecz 20 minut w 200C (opcja góra dół). Podawaj z dodatkami.
Łosoś teriyaki to pomysł na pyszny, lekki i zdrowy obiad. Ryba wychodzi delikatna i soczysta, dzięki czemu będziesz powtarzać ten przepis wielokrotnie.
O kur…. ale zajebiste
🙂