
Wskazówki
10 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
272 kcal \ B-7 g \ W-35 g \ T-14 g \ BŁ-6 g
Składniki
- Burak – 180 g (1 sztuka)
- Roszponka – 40 g (2 garści)
- Rukola – 40 g (2 garści)
- Pomarańcza – 240 g (1 sztuka)
- Cebula – 40 g (1/2 małej sztuki)
- Słonecznik łuskany – 20 g (2 łyżki)
- Miód – 12 g (1 łyżeczka)
- Musztarda – 10 g (1 łyżeczka)
- Oliwa – 20 g (2 łyżki)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
Buraka ugotować lub upiec. Szczerze polecam buraki gotowane z Lidla, są dobrej jakości i nie tracimy czasu na przygotowywanie ich w domu. Rukolę i roszponkę dokładnie przepłukać. Buraka pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać, wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni podprażyć nasiona słonecznika. Miód wymieszać z musztardą, oliwą, szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Na talerzu ułożyć sałaty, a na nich pokrojonego buraka, cebulę, pomarańczę i słonecznik. Skropić dressingiem. Dodatkowo można oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Dzień dobry pani Kasiu!!! Cieszę się że będę mogła się nauczyć zdrowo gotować! Trochę późno się za to wzięłam bo dopiero na emeryturze. Jestem bardzo wdzięczna za każdy zdrowy przepis! Pozdrawiam serdecznie!!!.
Dzień dobry 🙂 Bardzo mi miło! Ściskam mocno 🙂