Print Friendly, PDF & Email

Lekka sałatka z burakiem i pomarańczą

Wskazówki

10 minut  2 porcje
1 porcja to: 272 kcal \ B-7 g \ W-35 g \ T-14 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Burak – 180 g (1 sztuka)
  • Roszponka – 40 g (2 garści)
  • Rukola – 40 g (2 garści)
  • Pomarańcza – 240 g (1 sztuka)
  • Cebula – 40 g (1/2 małej sztuki)
  • Słonecznik łuskany – 20 g (2 łyżki)
  • Miód – 12 g (1 łyżeczka)
  • Musztarda – 10 g (1 łyżeczka)
  • Oliwa – 20 g (2 łyżki)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Buraka ugotować lub upiec. Szczerze polecam buraki gotowane z Lidla, są dobrej jakości i nie tracimy czasu na przygotowywanie ich w domu. Rukolę i roszponkę dokładnie przepłukać. Buraka pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać, wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni podprażyć nasiona słonecznika. Miód wymieszać z musztardą, oliwą, szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Na talerzu ułożyć sałaty, a na nich pokrojonego buraka, cebulę, pomarańczę i słonecznik. Skropić dressingiem. Dodatkowo można oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiadyE-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Item added to cart.
0 items - 0,00