Lekka sałatka z burakiem i pomarańczą

4,2/5 - (Ocen: 6)
Lekka sałatka z burakiem i pomarańczą

Wskazówki

10 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
272 kcal \ B-7 g \ W-35 g \ T-14 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Burak – 180 g (1 sztuka)
  • Roszponka – 40 g (2 garści)
  • Rukola – 40 g (2 garści)
  • Pomarańcza – 240 g (1 sztuka)
  • Cebula – 40 g (1/2 małej sztuki)
  • Słonecznik łuskany – 20 g (2 łyżki)
  • Miód – 12 g (1 łyżeczka)
  • Musztarda – 10 g (1 łyżeczka)
  • Oliwa – 20 g (2 łyżki)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Buraka ugotować lub upiec. Szczerze polecam buraki gotowane z Lidla, są dobrej jakości i nie tracimy czasu na przygotowywanie ich w domu. Rukolę i roszponkę dokładnie przepłukać. Buraka pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać, wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni podprażyć nasiona słonecznika. Miód wymieszać z musztardą, oliwą, szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Na talerzu ułożyć sałaty, a na nich pokrojonego buraka, cebulę, pomarańczę i słonecznik. Skropić dressingiem. Dodatkowo można oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

4,2/5 - (Ocen: 6)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00