
Wskazówki
10 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
272 kcal \ B-7 g \ W-35 g \ T-14 g \ BŁ-6 g
Składniki
- Burak – 180 g (1 sztuka)
- Roszponka – 40 g (2 garści)
- Rukola – 40 g (2 garści)
- Pomarańcza – 240 g (1 sztuka)
- Cebula – 40 g (1/2 małej sztuki)
- Słonecznik łuskany – 20 g (2 łyżki)
- Miód – 12 g (1 łyżeczka)
- Musztarda – 10 g (1 łyżeczka)
- Oliwa – 20 g (2 łyżki)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
Buraka ugotować lub upiec. Szczerze polecam buraki gotowane z Lidla, są dobrej jakości i nie tracimy czasu na przygotowywanie ich w domu. Rukolę i roszponkę dokładnie przepłukać. Buraka pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać, wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni podprażyć nasiona słonecznika. Miód wymieszać z musztardą, oliwą, szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Na talerzu ułożyć sałaty, a na nich pokrojonego buraka, cebulę, pomarańczę i słonecznik. Skropić dressingiem. Dodatkowo można oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.