Lekka sałatka z burakiem i pomarańczą

3.8/5 - (Ocen: 33)
Lekka sałatka z burakiem i pomarańczą

Wskazówki

10 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
272 kcal \ B-7 g \ W-35 g \ T-14 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Burak – 180 g (1 sztuka)
  • Roszponka – 40 g (2 garści)
  • Rukola – 40 g (2 garści)
  • Pomarańcza – 240 g (1 sztuka)
  • Cebula – 40 g (1/2 małej sztuki)
  • Słonecznik łuskany – 20 g (2 łyżki)
  • Miód – 12 g (1 łyżeczka)
  • Musztarda – 10 g (1 łyżeczka)
  • Oliwa – 20 g (2 łyżki)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Buraka ugotować lub upiec. Szczerze polecam buraki gotowane z Lidla, są dobrej jakości i nie tracimy czasu na przygotowywanie ich w domu. Rukolę i roszponkę dokładnie przepłukać. Buraka pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać, wyfiletować i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni podprażyć nasiona słonecznika. Miód wymieszać z musztardą, oliwą, szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem. Na talerzu ułożyć sałaty, a na nich pokrojonego buraka, cebulę, pomarańczę i słonecznik. Skropić dressingiem. Dodatkowo można oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.8/5 - (Ocen: 33)

2 komentarze do “Lekka sałatka z burakiem i pomarańczą”

  1. Dzień dobry pani Kasiu!!! Cieszę się że będę mogła się nauczyć zdrowo gotować! Trochę późno się za to wzięłam bo dopiero na emeryturze. Jestem bardzo wdzięczna za każdy zdrowy przepis! Pozdrawiam serdecznie!!!.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz