Kurczak w sosie curry

Kurczak w sosie curry

Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z pastą curry (tak aby każdy kawałek był nią otoczony). Posolić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i smażyć do ścięcia białka (aż mięso straci różowy kolor). Wlać mleko kokosowe i zagotować.

Pyszna zupa tajska z kurczakiem

Pyszna zupa tajska z kurczakiem

W garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojoną papryczkę chili (pozbyć się pestek), starty imbir i drobno pokrojoną dymkę. Podsmażać ok 3-5 minut. Do garnka dodać mleko kokosowe, dwie szklanki wody, pokrojony w kostkę filet z kurczaka.

Wątróbka drobiowa z jabłkami

Wątróbka drobiowa z jabłkami

Wątróbkę dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy masło i dorzucamy wątróbkę. Smażymy przez chwilę (do zarumienienia). Cebulkę kroimy w pół talarki i dodajemy do wątróbki. Jabłka kroimy w kostkę i dorzucamy do wątróbki. Dodajemy majeranek oraz pieprz i dusimy przez chwilę (do miękkości).

Sałatka z awokado, kurczakiem, pomidorami i kaszą gryczaną

Sałatka z awokado, kurczakiem, pomidorami i kaszą gryczaną

Filet z piersi kurczaka kroimy drobno, doprawiamy do smaku i smażymy. Awokado obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Pomidory świeże i suszone kroimy drobno i dodajemy do awokado. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną.

Sałatka z kaszy jaglanej z kurczakiem i awokado

Sałatka z kaszy jaglanej z kurczakiem i awokado

Kaszę jaglaną przepłukujemy porządnie zimną wodą, sparzamy wrzątkiem (aby pozbyć się goryczy). Zalewamy ją szklanką wrzątku, dodajemy sól i gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy aby przestygła. Filet z piersi kurczaka kroimy drobno, doprawiamy do smaku i smażymy.

Sałatka z piersi z kurczaka, awokado i pomidorów

Sałatka z piersi z kurczaka, awokado i pomidorów

Filet z piersi kurczaka kroimy drobno, doprawiamy do smaku i smażymy. Awokado obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Pomidory świeże i suszone kroimy drobno i dodajemy do awokado. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy oliwę, pieprz, odrobinę soli oraz bazylię.