Rozgrzewająca Meksykańska Zupa Gulaszowa
Rozgrzewająca meksykańska zupa gulaszowa to nie tylko potrawa dla fanów kuchni meksykańskiej. Przygotuj ją i przekonaj się jak smakuje.
Rozgrzewająca meksykańska zupa gulaszowa to nie tylko potrawa dla fanów kuchni meksykańskiej. Przygotuj ją i przekonaj się jak smakuje.
Kurczak korma to bardzo aromatyczne danie indyjskie. Fantastycznie smakuje w towarzystwie ryżu lub chlebka Naan. Jeśli lubisz orientalne smaki, to spróbuj koniecznie.
Kurczaka pokroić w kostkę i doprawić wedle uznania – dodałam paprykę słodką, ostrą i odrobinę curry. Na patelni rozgrzać masło klarowane i przesmażyć mięso. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować. Pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę i dodać brokuła. Dorzucić ser feta i lekko podgrzać (aż ser się roztopi). Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wymieszać.
Brokuła podzielić na różyczki, dokładnie umyć i zblanszować w lekko osolonej wodzie. Pokroić na mniejsze kawałeczki. Pierś z kurczaka umyć, oczyścić, osuszyć i pokroić w niewielką kostkę. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na niewielkiej ilości masła, do zeszklenia.
Mięso pokroić w kostkę. W miseczce przygotować marynatę: wymieszać oliwę, jogurt naturalny, 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala, łyżeczkę kuminu, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę ostrej papryki, świeży imbir i dwa starte na tarce ząbki czosnku.