Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem
Imbir i czosnek zetrzeć na tarce. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z imbirem i czosnkiem, doprawić solą i chili. Odstawić na 30 minut. Papryki pokroić w kostkę.
Imbir i czosnek zetrzeć na tarce. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z imbirem i czosnkiem, doprawić solą i chili. Odstawić na 30 minut. Papryki pokroić w kostkę.
Kurczaka pokroić w paski, doprawić papryką słodką, ostrą (lub innymi ulubionymi przyprawami). Przesmażyć na maśle. Posolić i wystudzić.
Sałatka z kurczakiem, gruszką i serem pleśniowym to taki klasyk, który sprawdzi się zarówno jako sałatka „imprezowa” jak i do lunchboxa lub na lekką kolację.
Mięso oczyścić, pokroić w kostę i doprawić papryką, curry i odrobiną soli. Na patelni rozpuścić masło klarowane (można wymienić na oliwę) i podsmażyć kurczaka. Odstawić do przestudzenia. Sałatę lodową opłukać, porwać na mniejsze kawałki i wrzucić do miski.
Mięso pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Dodać starty na tarce czosnek, imbir, pastę curry, kurkumę, doprawić solą i pieprzem. Odstawić. Dynię oczyścić, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę, dynię i smażyć około 5 min.
Makaron ugotować al dente. Brokuły podzielić na różyczki i obgotować w lekko osolonej wodzie. Mięso pokroić w kostkę, doprawić curry, papryką słodką, solą i przesmażyć na maśle klarowanym. Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.