Kurczak w Sosie z Pieczarkami

4.7/5 - (Ocen: 12)
Kurczak w sosie z pieczarkami

Wskazówki

25 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 498 kcal \ B-36 g \ T-21 g \ W-45 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 323 kcal \ B-29 g \ T-20 g \ W-9 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g kurczaka: 93 kcal \ B-8,5 g \ T-5,6 g \ W-2,6 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (400 g)
  • sól – 1 szczypta
  • pieprz – 1 szczypta
  • oliwa – 2 łyżki (20 g)
  • cebula – 1 sztuka (90 g)
  • czosnek – 1 ząbek (5 g)
  • pieczarki – 1 opakowanie (500 g)
  • rosół – 1 szklanka (200 g)
  • śmietanka 30% – 3/4 opakowania (150 g)
  • tymianek suszony – 1 szczypta
  • pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
  • mąka pszenna – 2 łyżeczki (12 g)

Przykładowe dodatki

  • kasza gryczana niepalona – 50 g na 1 porcję
  • buraki tarte – 20 g na 1 porcję

Przygotowanie

  1. Pierś kurczaka pokrój na kawałki i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy mięso się zetnie, przełóż na osobny talerz.
  2. Na tę samą patelnię wlej łyżkę oliwy, wrzuć cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pieczarki i smaż, aż woda z pieczarek lekko odparuje.
  3. Dodaj rosół (lub bulion jarzynowy) oraz śmietankę 30% (możesz wymienić na 12%). Gotuj przez chwilę.
  4. Na patelnię z sosem przełóż kurczaka. Dopraw tymiankiem, dodaj natkę pietruszki. Gotuj kilka minut.
  5. W słoiczku wymieszaj odrobinę wody z łyżeczką mąki. Wlej do sosu i zagotuj.
  6. Podawaj z dodatkami

Kurczak w sosie z pieczarkami to niezwykle smaczne i aromatyczne danie. Jest idealne na każdą porę roku – smakuje równie dobrze w zimie, jak i latem.

Oceń przepis

4.7/5 - (Ocen: 12)

Dodaj komentarz

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00