Wskazówki
25 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 498 kcal \ B-36 g \ T-21 g \ W-45 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 323 kcal \ B-29 g \ T-20 g \ W-9 g \ BŁ-3 g
Wartość odżywcza 100 g kurczaka: 93 kcal \ B-8,5 g \ T-5,6 g \ W-2,6 g \ BŁ-1 g
Składniki
- kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (400 g)
- sól – 1 szczypta
- pieprz – 1 szczypta
- oliwa – 2 łyżki (20 g)
- cebula – 1 sztuka (90 g)
- czosnek – 1 ząbek (5 g)
- pieczarki – 1 opakowanie (500 g)
- rosół – 1 szklanka (200 g)
- śmietanka 30% – 3/4 opakowania (150 g)
- tymianek suszony – 1 szczypta
- pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
- mąka pszenna – 2 łyżeczki (12 g)
Przykładowe dodatki
- kasza gryczana niepalona – 50 g na 1 porcję
- buraki tarte – 20 g na 1 porcję
Przygotowanie
- Pierś kurczaka pokrój na kawałki i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy mięso się zetnie, przełóż na osobny talerz.
- Na tę samą patelnię wlej łyżkę oliwy, wrzuć cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pieczarki i smaż, aż woda z pieczarek lekko odparuje.
- Dodaj rosół (lub bulion jarzynowy) oraz śmietankę 30% (możesz wymienić na 12%). Gotuj przez chwilę.
- Na patelnię z sosem przełóż kurczaka. Dopraw tymiankiem, dodaj natkę pietruszki. Gotuj kilka minut.
- W słoiczku wymieszaj odrobinę wody z łyżeczką mąki. Wlej do sosu i zagotuj.
- Podawaj z dodatkami
Kurczak w sosie z pieczarkami to niezwykle smaczne i aromatyczne danie. Jest idealne na każdą porę roku – smakuje równie dobrze w zimie, jak i latem.
można zjesc przy PCOS?
Można 🙂 Tylko jako dodatek warto wybrać coś pełnoziarnistego – makaron, kaszę, ewentualnie jeśli będzie z ziemniakami, to najlepiej je schłodzić po ugotowaniu, a następnie odgrzać. Dzięki temu wytworzy się skrobia oporna.