Wskazówki
20 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
331 kcal \ B-32 g \ W-7 g \ T-20 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Filet z kurczaka – 500 g (2 sztuki)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Pieczarki – 300 g (1 porcja)
- Woda – 110 g (1/2 szklanki)
- Sos sojowy – 20 g (2 łyżki)
- Śmietana 30% – 200 g (1 porcja)
- Koperek – 4 g (1 łyżka)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Tymianek suszony – 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Kurczaka pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem i przesmażyć na maśle klarowanym. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa. Smażyć do momentu, aż cebula zmięknie. Wrzucić pokrojone pieczarki i poddusić. Wlać wodę z sosem sojowym, oraz śmietankę. Doprawić pieprzem, tymiankiem, dodać koperek (albo pietruszkę) i zagotować. Podawać z makaronem, ryżem lub ziemniakami.
Witam, jak się ma śmietana, a zwłaszcza 30% do zdrowego odżywiania? Czym można ją zastąpić?
Może być też śmietana 12%, ale smak już nie będzie ten sam