Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

5/5 - (Ocen: 1)
Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Wskazówki

20 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
331 kcal \ B-32 g \ W-7 g \ T-20 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Filet z kurczaka – 500 g (2 sztuki)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Pieczarki – 300 g (1 porcja)
  • Woda – 110 g (1/2 szklanki)
  • Sos sojowy – 20 g (2 łyżki)
  • Śmietana 30% – 200 g (1 porcja)
  • Koperek – 4 g (1 łyżka)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Tymianek suszony – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

Kurczaka pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem i przesmażyć na maśle klarowanym. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa. Smażyć do momentu, aż cebula zmięknie. Wrzucić pokrojone pieczarki i poddusić. Wlać wodę z sosem sojowym, oraz śmietankę. Doprawić pieprzem, tymiankiem, dodać koperek (albo pietruszkę) i zagotować. Podawać z makaronem, ryżem lub ziemniakami.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

2 komentarze do “Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami”

Dodaj komentarz