Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

5/5 - (Liczba ocen: 1)
Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Wskazówki

20 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
331 kcal \ B-32 g \ W-7 g \ T-20 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Filet z kurczaka – 500 g (2 sztuki)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Pieczarki – 300 g (1 porcja)
  • Woda – 110 g (1/2 szklanki)
  • Sos sojowy – 20 g (2 łyżki)
  • Śmietana 30% – 200 g (1 porcja)
  • Koperek – 4 g (1 łyżka)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Tymianek suszony – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

Kurczaka pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem i przesmażyć na maśle klarowanym. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do mięsa. Smażyć do momentu, aż cebula zmięknie. Wrzucić pokrojone pieczarki i poddusić. Wlać wodę z sosem sojowym, oraz śmietankę. Doprawić pieprzem, tymiankiem, dodać koperek (albo pietruszkę) i zagotować. Podawać z makaronem, ryżem lub ziemniakami.

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

5/5 - (Liczba ocen: 1)

2 komentarze do “Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami”

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00