Wskazówki
40 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 591 kcal \ B-44 g \ T-23 g \ W-49 g \ BŁ-6 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 381 kcal \ B-37 g \ T-22 g \ W-8 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g samego kurczaka: 120 kcal \ B-12 g \ T-7 g \ W-2 g \ BŁ-0 g
Składniki
- Kurczak, filet z piersi – 4 sztuki (600 g)
- Śmietanka 12% – 1 opakowanie (500 g)
- Musztarda – 2 łyżki (40 g)
- Cebula – 1 sztuka (100 g)
- Oliwa – 2 łyżki (20 g)
- Pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
- Sól – 1 sztuka
- Pieprz – 1 sztuka
Przykładowe dodatki
- Surówka – 150 g na 1 porcję
- Szparagi – 5 sztuk na 1 porcję
- Ziemniak młody – 5 sztuk na 1 porcję
Przygotowanie
- Piersi kurczaka pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem.
- Na oliwie lub maśle klarowanym zeszklij cebulę. Dodaj mięso i podsmażaj, aż się zetnie.
- Dodaj musztardę oraz śmietankę. Wymieszaj i gotuj około 10-15 minut. Posyp posiekaną natką pietruszki.
- Podawaj z dodatkami. U mnie były to młode ziemniaczki, szparagi oraz surówka z ogórków i rzodkiewek z koperkiem.
Myślę, że danie zasmakuje każdemu 🙂 Robi się szybko i świetnie smakuje! Do przygotowania wykorzystałam śmietankę 12% Łaciata, która się nie warzy. Nie ma potrzeby by ją hartować. Możemy ją śmiało wlać na gorącą patelnię 🙂 Zachęcam również do odwiedzenia strony Najlepszewkuchni.pl, gdzie będziecie mogli znaleźć mnóstwo kulinarnych inspiracji 🙂
Post powstał we współpracy płatnej z marką Łaciate.