Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i papryką

5/5 - (Ocen: 2)
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i papryką

Wskazówki

20 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
360 kcal \ B-36 g \ W-38 g \ T-6 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Imbir świeży – 10 g (2 cm kawałek)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Filet z kurczaka – 300 g (2 sztuki)
  • Chili w płatkach – 1/2 łyżeczki
  • Papryka czerwona – 160 g (1 sztuka)
  • Papryka żółta – 140 g (1 sztuka)
  • Ananas z puszki w soku – 300 g
  • Sok z ananasa z puszki – całość
  • Ocet ryżowy – 30 g (3 łyżki)
  • Woda – 30 g (3 łyżki)
  • Mąka ziemniaczana – 20 g (1 łyżka)
  • Masło klarowane – 8 g (1 łyżeczka)
  • Ketchup – 30 g (2 łyżki)

Przygotowanie

Imbir i czosnek zetrzeć na tarce. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z imbirem i czosnkiem, doprawić solą i chili. Dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać. Papryki pokroić w kostkę. Ananasa odsączyć (sok odłożyć), pokroić na kawałki. Ocet ryżowy wymieszać z sokiem z ananasa i wodą.  Na patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmażyć kurczaka. Dodać paprykę i ananasa. Smażyć jeszcze chwilę. Wlać ocet z sokiem, ketchup (albo przecier pomidorowy), zagotować. Podawać z ryżem. Posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem.

*Kaloryczność podana jest dla porcji bez ryżu.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz