
Wskazówki
20 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
360 kcal \ B-36 g \ W-38 g \ T-6 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Imbir świeży – 10 g (2 cm kawałek)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Filet z kurczaka – 300 g (2 sztuki)
- Chili w płatkach – 1/2 łyżeczki
- Papryka czerwona – 160 g (1 sztuka)
- Papryka żółta – 140 g (1 sztuka)
- Ananas z puszki w soku – 300 g
- Sok z ananasa z puszki – całość
- Ocet ryżowy – 30 g (3 łyżki)
- Woda – 30 g (3 łyżki)
- Mąka ziemniaczana – 20 g (1 łyżka)
- Masło klarowane – 8 g (1 łyżeczka)
- Ketchup – 30 g (2 łyżki)
Przygotowanie
Imbir i czosnek zetrzeć na tarce. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z imbirem i czosnkiem, doprawić solą i chili. Dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać. Papryki pokroić w kostkę. Ananasa odsączyć (sok odłożyć), pokroić na kawałki. Ocet ryżowy wymieszać z sokiem z ananasa i wodą. Na patelni z rozgrzanym tłuszczem podsmażyć kurczaka. Dodać paprykę i ananasa. Smażyć jeszcze chwilę. Wlać ocet z sokiem, ketchup (albo przecier pomidorowy), zagotować. Podawać z ryżem. Posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
*Kaloryczność podana jest dla porcji bez ryżu.