Kurczak w sosie curry

Oceń
Kurczak w sosie curry

Wskazówki

30 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
563 kcal \ B-48 g \ W-19 g \ T-36 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Olej kokosowy – 15 g (1 łyżeczka)
  • Mleko kokosowe – 220 g (1 szklanka)
  • Filet z kurczaka – 400 g (2 porcje)
  • Czerwona pasta curry – 1 łyżka
  • Papryczka chili – 10 g (1/2 sztuki)
  • Pomidor – 340 g (2 średnie sztuki)
  • Sok z limonki – 6 g (1 łyżka)
  • Cukier trzcinowy- 1 łyżeczka
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z pastą curry (tak aby każdy kawałek był nią otoczony). Posolić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i smażyć do ścięcia białka (aż mięso straci różowy kolor). Wlać mleko kokosowe i zagotować. Papryczkę posiekać drobno. Pomidora obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Gdy sos z mięsem się zredukuje (zgęstnieje) dodać cukier, sok z limonki, pomidora i chili. Gotować jeszcze przez chwilę. Sos podawać z ryżem i warzywami.

Banner newsletter Banner newsletter

❤️ 16 najlepszych przepisów z bloga

Dołącz do grona osób, które kochają zdrowe i smaczne jedzenie. Za zapis otrzymasz zbiór 16 najlepszych przepisów z bloga ⬇️⬇️

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00