Wskazówki
30 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
563 kcal \ B-48 g \ W-19 g \ T-36 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Olej kokosowy – 15 g (1 łyżeczka)
- Mleko kokosowe – 220 g (1 szklanka)
- Filet z kurczaka – 400 g (2 porcje)
- Czerwona pasta curry – 1 łyżka
- Papryczka chili – 10 g (1/2 sztuki)
- Pomidor – 340 g (2 średnie sztuki)
- Sok z limonki – 6 g (1 łyżka)
- Cukier trzcinowy- 1 łyżeczka
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z pastą curry (tak aby każdy kawałek był nią otoczony). Posolić. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka i smażyć do ścięcia białka (aż mięso straci różowy kolor). Wlać mleko kokosowe i zagotować. Papryczkę posiekać drobno. Pomidora obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Gdy sos z mięsem się zredukuje (zgęstnieje) dodać cukier, sok z limonki, pomidora i chili. Gotować jeszcze przez chwilę. Sos podawać z ryżem i warzywami.