
Wskazówki
45 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
308 kcal \ B-48 g \ W-13 g \ T-7 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Oliwa – 10 g (2 łyżeczki)
- Papryczka chili – 20 g (1 sztuka)
- Pomidory z puszki – 400 g (1 puszka)
- Czosnek – 5 g (1 ząbek)
- Cebula – 70 g (1 mała sztuka)
- Filet z kurczaka – 400 g (2 porcje)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Bazylia świeża – kilka listków
- Tymianek suszony – 1 szczypta
Przygotowanie
Oczyszczamy piersi z kurczaka i kroimy w kawałki. Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dorzucamy ok 1cm pokrojonej papryczki chili. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory z puszki i wszystko gotujemy kilka minut. Kurczaka przekładamy do pomidorów i gotujemy ok 20-30 minut. W międzyczasie dodajemy listki bazylii oraz tymianek. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i pieprzem.
Można podawać z ryżem oraz brokułami