Kurczak w kremowym sosie z pieczarkami i makaronem

Oceń
Kurczak w kremowym sosie z pieczarkami i makaronem

Wskazówki

25 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 602 kcal \ B-48 g \ T-19 g \ W-60 g \ BŁ-9 g

Składniki

  • Kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (300 g)
  • Cebula – 1 sztuka (120 g)
  • Oliwa – 2 łyżki (20 g)
  • Pieczarki brązowe – 1 opakowanie (250 g)
  • Pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Śmietana wegańska (lub śmietana 30%) – 3 łyżki (75 g)
  • Woda – 5 łyżek (30 g)
  • Ulubiony makaron – 2 szklanki (150 g)

Przygotowanie

  1. Piersi kurczaka oczyść z błonek i pokrój na kawałki. Wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą lub olejem, dopraw solą, pieprzem i przesmaż. Odłóż na talerz.
  2. Na tę samą patelnię wlej łyżkę oliwy lub oleju i dodaj pokrojoną cebulę. Smaż aż się zeszkli i dorzuć pokrojone pieczarki. Smaż przez około 5-7 minut, do miękkości. Dodaj natkę pietruszki, podsmażonego wcześniej kurczaka oraz śmietanę wegańską (możesz dodać śmietankę 30%) i odrobinę wody. Zagotuj, dopraw do smaku i wymieszaj z ulubionym makaronem.

Kurczak w kremowym sosie z pieczarkami i makaronem to danie pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Zasmakuje każdemu 🙂

Przygotowanie składników
Smażenie kurczaka
Smażenie cebuli
Wymieszanie składników na patelni
Dodanie grzybów
Kurczak w kremowym sosie z pieczarkami i makaronem

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00