Wskazówki
25 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 602 kcal \ B-48 g \ T-19 g \ W-60 g \ BŁ-9 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 126 kcal \ B-10 g \ T-4 g \ W-12 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (300 g)
- Cebula – 1 sztuka (120 g)
- Oliwa – 2 łyżki (20 g)
- Pieczarki brązowe – 1 opakowanie (250 g)
- Pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Śmietana wegańska (lub 30%) – 3 łyżki (75 g)
- Woda – 5 łyżek (30 g)
- Ulubiony makaron* – 2 szklanki (150 g)
Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), makaron wymień na pełnoziarnisty.
Przygotowanie
- Piersi kurczaka oczyść z błonek i pokrój na kawałki. Wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą lub olejem, dopraw solą, pieprzem i przesmaż. Odłóż na talerz.
- Na tę samą patelnię wlej łyżkę oliwy lub oleju i dodaj pokrojoną cebulę. Smaż aż się zeszkli i dorzuć pokrojone pieczarki. Smaż przez około 5-7 minut, do miękkości. Dodaj natkę pietruszki, podsmażonego wcześniej kurczaka oraz śmietanę wegańską (możesz dodać śmietankę 30%) i odrobinę wody. Zagotuj, dopraw do smaku i wymieszaj z ulubionym makaronem.
Kurczak w kremowym sosie z pieczarkami i makaronem to danie pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Zasmakuje każdemu 🙂
Jestem IO i bardzo nie lubię gotować.
W tym przepisie mi najwięcej czasu zeszło na oczyszczenie i pocięcie kurczaka, pieczarek i cebuli. Kurczaka posypałam przyprawą ziołową przed usmażeniem. Ze zmian w przepisie dałam po 5 łyżek śmietany i wody. Myślę, że w przepisie jest błąd w gramaturze a ilości łyżek wody i śmietany
Dziękuję za komentarz! Mam nadzieję, że smakowało 🙂
Gramatura śmietany dotyczy śmietany wegańskiej (Creamo), jest dość gęsta (jak jogurt grecki), stąd ta masa 🙂