Kurczak w Kremowym Sosie z Pieczarkami i Makaronem

3.7/5 - (Ocen: 4)
Kurczak w kremowym sosie z pieczarkami i makaronem

Wskazówki

25 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 602 kcal \ B-48 g \ T-19 g \ W-60 g \ BŁ-9 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 126 kcal \ B-10 g \ T-4 g \ W-12 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Kurczak, filet z piersi – 2 sztuki (300 g)
  • Cebula – 1 sztuka (120 g)
  • Oliwa – 2 łyżki (20 g)
  • Pieczarki brązowe – 1 opakowanie (250 g)
  • Pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku
  • Śmietana wegańska (lub 30%) – 3 łyżki (75 g)
  • Woda – 5 łyżek (30 g)
  • Ulubiony makaron* – 2 szklanki (150 g)

Ważne!
*Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), makaron wymień na pełnoziarnisty.

Przygotowanie

  1. Piersi kurczaka oczyść z błonek i pokrój na kawałki. Wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą lub olejem, dopraw solą, pieprzem i przesmaż. Odłóż na talerz.
  2. Na tę samą patelnię wlej łyżkę oliwy lub oleju i dodaj pokrojoną cebulę. Smaż aż się zeszkli i dorzuć pokrojone pieczarki. Smaż przez około 5-7 minut, do miękkości. Dodaj natkę pietruszki, podsmażonego wcześniej kurczaka oraz śmietanę wegańską (możesz dodać śmietankę 30%) i odrobinę wody. Zagotuj, dopraw do smaku i wymieszaj z ulubionym makaronem.

Kurczak w kremowym sosie z pieczarkami i makaronem to danie pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Zasmakuje każdemu 🙂

Przygotowanie składników
Smażenie kurczaka
Smażenie cebuli
Wymieszanie składników na patelni
Dodanie grzybów
Kurczak w kremowym sosie z pieczarkami i makaronem

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

3.7/5 - (Ocen: 4)

2 komentarze do “Kurczak w Kremowym Sosie z Pieczarkami i Makaronem”

  1. Jestem IO i bardzo nie lubię gotować.
    W tym przepisie mi najwięcej czasu zeszło na oczyszczenie i pocięcie kurczaka, pieczarek i cebuli. Kurczaka posypałam przyprawą ziołową przed usmażeniem. Ze zmian w przepisie dałam po 5 łyżek śmietany i wody. Myślę, że w przepisie jest błąd w gramaturze a ilości łyżek wody i śmietany

    Odpowiedz

Dodaj komentarz