Kurczak korma

4/5 - (Ocen: 46)
Kurczak korma

Wskazówki

40 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 326 kcal \ B-27 g \ T-20 g \ W-8 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 113 kcal \ B-9 g \ T-7 g \ W-3 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • kurczak, filet z piersi – 1 porcja (400 g)
  • jogurt naturalny – 1 mały kubeczek (150 g)
  • czosnek – 4 ząbki (20 g)
  • olej kokosowy – 1 łyżka (15 g)
  • cebula – 2 sztuki (160 g)
  • passata pomidorowa – 1 porcja (50 g)
  • mleko kokosowe – 1 szklanka (220 g)
  • migdały, mielone – 3 łyżki (30 g)
  • woda – 1/2 szklanki (110 g)
  • ziarna kolendry – 1 łyżeczka
  • kurkuma – 1 łyżeczka
  • imbir, świeży – kawałek (2 cm)
  • przyprawa garam masala – 4 łyżeczki
  • sól – 1 szczypta
  • imbir w proszku – 1/2 łyżeczki
  • kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • przyprawa chilli – 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

Marynata: Mięso pokrój w większą kostkę. W miseczce przygotuj marynatę: wymieszaj jogurt naturalny, 1/2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki garam masali, 1/2 łyżeczki imbiru, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, szczyptę soli. Dodaj kurczaka, natrzyj go marynatą i odstaw na godzinę (a najlepiej na całą noc) do lodówki.

Sos: Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę. Dodaj przyprawy: płaską łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki garam masali, starty na tarce imbir, 1/2 łyżeczki chili, 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku. Przemieszaj i smaż ok 2 minuty. Zmiksuj na pastę i przełóż ponownie na patelnię. Dodaj kurczaka (najlepiej, gdyby większość marynaty została w miseczce, ale kawałków nie musisz specjalnie oczyszczać). Smaż 2-3 minuty. Dodaj passatę pomidorową, mleczko kokosowe, zmielone migdały (mieliłam w młynku, ale można użyć mąkę migdałową), marynatę z miseczki i wodę. Wymieszaj dokładnie i gotuj 15 minut. Dodaj sól do smaku. Podawaj np. z ryżem.

Kaloryczność podana jest dla jednej porcji, bez ryżu.

Kurczak korma to bardzo aromatyczne danie indyjskie. Fantastycznie smakuje w towarzystwie ryżu lub chlebka Naan. Jeśli lubisz orientalne smaki, to spróbuj koniecznie.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4/5 - (Ocen: 46)

8 komentarzy do “Kurczak korma”

  1. Przepis w dziesiątkę! Pierwszy raz zrobiłam to danie i jestem przekonana, że zagości u nas już na stałe w rodzinnym menu. Przepyszny wyszedł ten sos!!! Kasiu jestes inspiracja 😉👍

    Odpowiedz
  2. „..Przemieszaj i smaż ok 2 minuty. Zmiksuj na pastę i przełóż ponownie na patelnię. Dodaj kurczaka..” pani Kasiu o co chodzi z tym zmiksuj na pastę? czyli zawartość tej patelni z cebula i przyprawami mam wrzucic do blendera i znów na patelnie czy tak długo smażyć na patelni aż bedzie taka forma sztywna i przełożyć na czystą patelnię? sorry, ale ja początkujący chef jestem.. 😅👊🏻

    Odpowiedz

Dodaj komentarz