Wskazówki
40 minut 4 porcje
1 porcja to: 361 kcal \ B-28 g \ W-13 g \ T-23 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Filet z kurczaka – 400 g (1 porcja)
- Jogurt naturalny – 150 g (1 mały kubeczek)
- Czosnek – 20 g (4 ząbki)
- Olej kokosowy – 15 g (1 łyżka)
- Cebula – 160 g (2 sztuki)
- Passata pomidorowa – 50 g (1 porcja)
- Mleko kokosowe – 220 g (1 szklanka)
- Mielone migdały – 30 g (3 łyżki)
- Woda – 110 g (1/2 szklanki)
- Ziarna kolendry – 1 łyżeczka
- Kurkuma – 1 łyżeczka
- Imbir świeży – 2 cm kawałek
- Przyprawa garam masala – 4 łyżeczki
- Sól – 1 szczypta
- Imbir w proszku – 1/2 łyżeczki
- Kmin rzymski – 1 łyżeczka
- Przyprawa chili – 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Marynata: Mięso pokroić w większą kostkę. W miseczce przygotować marynatę: wymieszać jogurt naturalny, 1/2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki garam masali, 1/2 łyżeczki imbiru, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, szczyptę soli. Dodać kurczaka, natrzeć go marynatą i odstawić na godzinę (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
Sos: Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy: płaską łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki garam masali, starty na tarce imbir, 1/2 łyżeczki chili, 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku. Przemieszać i smażyć ok 2 minuty. Zmiksować na pastę i przełożyć ponownie na patelnię. Dodać kurczaka (najlepiej, gdyby większość marynaty została w miseczce, ale kawałków nie trzeba specjalnie oczyszczać). Smażyć 2-3 minuty. Dodać passatę pomidorową, mleczko kokosowe, zmielone migdały (mieliłam w młynku, ale można użyć mąkę migdałową), marynatę z miseczki i wodę. Wymieszać dokładnie i gotować 15 minut. Dodać sól do smaku. Podawać np. z ryżem.
Kaloryczność podana jest dla jednej porcji, bez ryżu.
Przepis w dziesiątkę! Pierwszy raz zrobiłam to danie i jestem przekonana, że zagości u nas już na stałe w rodzinnym menu. Przepyszny wyszedł ten sos!!! Kasiu jestes inspiracja 😉👍
Bardzo się cieszę, że tak Wam smakowało! 🙂 Cudownie!