Wskazówki
Składniki
- kurczak, filet z piersi – 1 porcja (400 g)
- jogurt naturalny – 1 mały kubeczek (150 g)
- czosnek – 4 ząbki (20 g)
- olej kokosowy – 1 łyżka (15 g)
- cebula – 2 sztuki (160 g)
- passata pomidorowa – 1 porcja (50 g)
- mleko kokosowe – 1 szklanka (220 g)
- migdały, mielone – 3 łyżki (30 g)
- woda – 1/2 szklanki (110 g)
- ziarna kolendry – 1 łyżeczka
- kurkuma – 1 łyżeczka
- imbir, świeży – kawałek (2 cm)
- przyprawa garam masala – 4 łyżeczki
- sól – 1 szczypta
- imbir w proszku – 1/2 łyżeczki
- kmin rzymski – 1 łyżeczka
- przyprawa chilli – 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Marynata: Mięso pokrój w większą kostkę. W miseczce przygotuj marynatę: wymieszaj jogurt naturalny, 1/2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki garam masali, 1/2 łyżeczki imbiru, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, szczyptę soli. Dodaj kurczaka, natrzyj go marynatą i odstaw na godzinę (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
Sos: Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę. Dodaj przyprawy: płaską łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki garam masali, starty na tarce imbir, 1/2 łyżeczki chili, 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku. Przemieszaj i smaż ok 2 minuty. Zmiksuj na pastę i przełóż ponownie na patelnię. Dodaj kurczaka (najlepiej, gdyby większość marynaty została w miseczce, ale kawałków nie musisz specjalnie oczyszczać). Smaż 2-3 minuty. Dodaj passatę pomidorową, mleczko kokosowe, zmielone migdały (mieliłam w młynku, ale można użyć mąkę migdałową), marynatę z miseczki i wodę. Wymieszaj dokładnie i gotuj 15 minut. Dodaj sól do smaku. Podawaj np. z ryżem.
Kaloryczność podana jest dla jednej porcji, bez ryżu.
Kurczak korma to bardzo aromatyczne danie indyjskie. Fantastycznie smakuje w towarzystwie ryżu lub chlebka Naan. Jeśli lubisz orientalne smaki, to spróbuj koniecznie.
Przepis w dziesiątkę! Pierwszy raz zrobiłam to danie i jestem przekonana, że zagości u nas już na stałe w rodzinnym menu. Przepyszny wyszedł ten sos!!! Kasiu jestes inspiracja 😉👍
Bardzo się cieszę, że tak Wam smakowało! 🙂 Cudownie!
niestety podawany z ryżem albo z chlebkiem to nie jest już zdrowo.Ale przepis fajny
a dlaczego Pani uważa, że ryż lub chlebek są niezdrowe?
bo powiela mity, że chleb, ziemniaki i tuż tuczą 🤡🤡
bo powiela mity, że chleb, ziemniaki i ryż tuczą 🤡🤡
„..Przemieszaj i smaż ok 2 minuty. Zmiksuj na pastę i przełóż ponownie na patelnię. Dodaj kurczaka..” pani Kasiu o co chodzi z tym zmiksuj na pastę? czyli zawartość tej patelni z cebula i przyprawami mam wrzucic do blendera i znów na patelnie czy tak długo smażyć na patelni aż bedzie taka forma sztywna i przełożyć na czystą patelnię? sorry, ale ja początkujący chef jestem.. 😅👊🏻
Zawartość patelni z cebulą i przyprawami trzeba zblendować, a potem przełożyć na patelnię 😉 Dzięki temu, że go blendujemy, sos jest bardziej aksamitny i bez grudek 🙂