![Krupnik](https://www.odzywiajsiezdrowo.pl/wp-content/uploads/2023/05/Krupnik.jpg)
Wskazówki
120 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 473 kcal \ B-42 g \ T-13 g \ W-44 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 100 g zupy: 67 kcal \ B-6 g \ T-2 g \ W-6 g \ BŁ-1 g
Składniki
- kurczak, udko – 2 sztuki (800 g)
- liść laurowy, suszony – 2 sztuki
- ziele angielskie – 3 sztuki
- cebula – 1 sztuka (60 g)
- por – 1/2 sztuki (80 g)
- seler korzeniowy – 1/4 sztuki (90 g)
- woda – 4 szklanki (960 g)
- marchew – 2 sztuki (140 g)
- pietruszka, korzeń – 1 sztuka (80 g)
- ziemniaki – 6 sztuk (510 g)
- kasza jęczmienna wiejska – 6 łyżek (90 g)
- sól – 1 łyżeczka (6 g)
- pieprz – 1/2 łyżeczki
- kurkuma – 1 szczypta
- koperek – 2 łyżki (8 g)
Przygotowanie
- Mięso umyj, przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, seler korzeniowy i przypaloną cebulę oraz pora. Zagotuj, odszumuj a następnie gotuj na niewielkiej mocy przez około 1 godzinę (ma lekko pyrkać). Po tym czasie wyciągnij cebulę oraz pora.
- Marchew i korzeń pietruszki pokrój w kosteczkę. Ziemniaki obierz i również pokrój w kostkę. Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki wrzuć do wywaru. Dopraw solą, pieprzem oraz kurkumą. Jeśli wolisz bardziej płynne zupy, dodaj trochę więcej wody. Gotuj ok 30-40 minut.
- Po tym czasie wyciągnij nogi kurczaka i obierz je z mięsa. Kości i chrząstki wyrzuć, a mięso wrzuć spowrotem do zupy.
- Gotuj jeszcze kilka minut, a pod koniec dodaj posiekany koperek. Zupa najlepiej smakuje, kiedy trochę postoi – po kilku godzinach lub na następny dzień.
Krupnik to tradycyjna zupa na wywarze mięsnym z kaszą jęczmienną, marchewką, ziemniakami i koperkiem. Klasyczna i pyszna! Uwielbiana przez małych i dużych.
4 szklanki wody na taką ilość składników to stanowczo za mało. Jak ktoś nigdy nie gotował zupy to przepis do niczego
W trakcie gotowania można dodać więcej wody. Niektórzy wolą bardziej gęste zupy, inni płynne. Ilość trzeba dostosować do swoich preferencji.