Krupnik

5/5 - (Ocen: 3)
Krupnik

Wskazówki

120 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 473 kcal \ B-42 g \ T-13 g \ W-44 g \ BŁ-7 g
Wartość odżywcza 100 g zupy: 67 kcal \ B-6 g \ T-2 g \ W-6 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • kurczak, udko – 2 sztuki (800 g)
  • liść laurowy, suszony – 2 sztuki
  • ziele angielskie – 3 sztuki
  • cebula – 1 sztuka (60 g)
  • por – 1/2 sztuki (80 g)
  • seler korzeniowy – 1/4 sztuki (90 g)
  • woda – 4 szklanki (960 g)
  • marchew – 2 sztuki (140 g)
  • pietruszka, korzeń – 1 sztuka (80 g)
  • ziemniaki – 6 sztuk (510 g)
  • kasza jęczmienna wiejska – 6 łyżek (90 g)
  • sól – 1 łyżeczka (6 g)
  • pieprz – 1/2 łyżeczki
  • kurkuma – 1 szczypta
  • koperek – 2 łyżki (8 g)

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, seler korzeniowy i przypaloną cebulę oraz pora. Zagotuj, odszumuj a następnie gotuj na niewielkiej mocy przez około 1 godzinę (ma lekko pyrkać). Po tym czasie wyciągnij cebulę oraz pora.
  2. Marchew i korzeń pietruszki pokrój w kosteczkę. Ziemniaki obierz i również pokrój w kostkę. Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki wrzuć do wywaru. Dopraw solą, pieprzem oraz kurkumą. Gotuj ok 30-40 minut.
  3. Po tym czasie wyciągnij nogi kurczaka i obierz je z mięsa. Kości i chrząstki wyrzuć, a mięso wrzuć spowrotem do zupy.
  4. Gotuj jeszcze kilka minut, a pod koniec dodaj posiekany koperek. Zupa najlepiej smakuje, kiedy trochę postoi – po kilku godzinach lub na następny dzień.

Krupnik to tradycyjna zupa na wywarze mięsnym z kaszą jęczmienną, marchewką, ziemniakami i koperkiem. Klasyczna i pyszna! Uwielbiana przez małych i dużych.

Banner newsletter Banner newsletter

❤️ 16 najlepszych przepisów z bloga

Dołącz do grona osób, które kochają zdrowe i smaczne jedzenie. Za zapis otrzymasz zbiór 16 najlepszych przepisów z bloga ⬇️⬇️

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 3)

Dodaj komentarz

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00