Wskazówki
60 minut 12 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
335 kcal \ B-6 g \ W-22 g \ T-26 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Mąka pełnoziarnista – 250 g (2 szklanki)
- Kakao niesłodzone – 10 g (2 łyżeczki)
- Masło – 150 g (1 porcja)
- Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
- Cukier kokosowy – 20 g (2 łyżki)
- Mascarpone – 250 g (1 opakowanie)
- Śmietana 30% – 240 g (1 szklanka)
- Erytrytol – 20 g (2 łyżki)
- Ekstrakt waniliowy – kilka kropel
- Żelatyna – 8 g (2 łyżeczki)
- Maliny – 140 g (2 garści)
- Borówki – 140 g (1 szklanka)
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Kruche ciasto: Mąkę przesiać, dodać kakao, posiekane masło, sól i cukier. Ciasto wyrabiać ręką. Kiedy powstaną drobne okruchy, dodać jajo i wyrobić na plastyczną masę. Uformować kulę, rozpłaszczyć i umieścić w lodówce na około 60 minut. Formę na tartę (użyłam tej o średnicy ok 24-25cm) nasmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 0,5cm i przenieść do formy. Wylepić nim dno i boki, nadmiar ciasta odkroić i zamrozić (można je wykorzystać np. przy babeczkach z owocami). Piekarnik nastawić na 190C. Na czas nagrzewania piekarnika, formę wstawiamy do lodówki. Ciasto obłożyć papierem do pieczenia i dociążyć np. suchym ryżem lub suchą fasolą. Piec przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i piec kolejne 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika porządnie wystudzić.
Masa z mascarpone: Śmietankę ubić z dodatkiem erytrolu (można wymienić na cukier puder), dodać mascarpone i chwilę miksować. Dodać domowy ekstrakt waniliowy (można pominąć). Żelatynę rozpuścić w dwóch łyżkach wrzącej wody, dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia i dodać do masy. Wmieszać. Krem przełożyć na wystudzony spód i przyozdobić owocami. Schłodzić w lodówce.