Wskazówki
80 minut
12 kawałków
Wartość odżywcza 1 kawałka: 399 kcal \ B-9 g \ T-28 g \ W-27 g \ BŁ-2 g
Wartość odżywcza 100 g dania: 274 kcal \ B-6 g \ T-19 g \ W-19 g \ BŁ-1 g
Składniki
- ciasteczka pełnoziarniste – 1 porcja (140 g)
- masło – 1/4 sztuki (60 g)
- mielony twaróg sernikowy – 3/4 opakowania (750 g)
- cukier – 1/4 szklanki (50 g)
- cukier waniliowy – 2 łyżki (24 g)
- ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka (5 g)
- budyń w proszku – 2 łyżki (16 g)
- jajo – 3 sztuki (150 g)
- śmietanka 30% – 3/4 opakowania (150 g)
- czekolada biała – 2 opakowania (200 g)
- jagody – 1 i 1/2 szklanki (200 g)
Przygotowanie
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Masło rozpuść i odstaw do lekkiego przestudzenia.
- Ciasteczka pokrusz lub zmiel i wsyp do miski. Dodaj masło, wymieszaj i wylep spód tortownicy. Schowaj do lodówki.
- Do rondelka wlej śmietankę i podgrzej. Zestaw z palnika, dodaj połamaną białą czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do lekkiego przestudzenia
- Twaróg z wiaderka przełóż do dużej miski. Dodaj cukier, budyń w proszku, ekstrakt waniliowy i miksuj do połączenia wszystkich składników. Stopniowo dodawaj po jednym jajku i miksuj jeszcze chwilę.
- Do masy serowej wlej przestudzoną masę czekoladową i miksuj krótko, tylko do połączenia składników.
- Całość przełóż do przygotowanej wcześniej tortownicy. Na wierzchu wyłóż połowę oczyszczonych i osuszonych jagód.
- Piecz w 160C, w *kąpieli wodnej ok 70 minut. (na dnie piekarnika ustaw niewielką blaszkę wypełnioną wrzątkiem). Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku i lekko uchyl drzwiczki. Gdy całkiem ostygnie wstaw do lodówki na 2-3h.
- Przed podaniem posyp resztą jagód i przystrój miętą.
Pobierz przepis w wersji PDF do druku
Kremowy sernik z jagodami i białą czekoladą zachwyca swoim smakiem i konsystencją. Jest delikatny i rozpływa się w ustach. Spróbuj koniecznie!