Koreańskie kimchi

5/5 - (Ocen: 2)
Koreańskie kimchi

Wskazówki

7 dni  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
107 kcal \ B-6 g \ W-27 g \ T-1 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Mąka ryżowa – 24 g (2 łyżki)
  • Cukier – 12 g (1 łyżka)
  • Kapusta pekińska – 1200 g (1 średnia sztuka)
  • Woda – 2000 g (2 litry)
  • Czosnek – 20 g (4 ząbki)
  • Biała rzepa – 110 g (1/2 sztuki)
  • Papryka gochukaru – 40 g (4 łyżki)
  • Szczypior – 10 g (2 łyżki)
  • Jabłko – 90 g (1/2 dużej sztuki)
  • Imbir świeży – 10 g (4 cm kawałek)
  • Marchew – 135 g (3 sztuki)
  • Sól – 50 g (5 łyżek)
  • Sos sojowy – 10 g (1 łyżka)

Przygotowanie

Kapustę pokroić na małe kawałki. Przełożyć do miski, zalać wodą wymieszaną z solą, docisnąć np. talerzykiem obciążonym słoikiem i odstawić na godzinę. W międzyczasie przygotować kleik ryżowy: wodę (3/4 szklanki) zagotować z mąką ryżową oraz cukrem i mieszać przez 1 -2 minuty do czasu, aż zmieni się w gęsty kleik. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Do kleiku dodać imbir starty na tarce o drobnych oczkach, czosnek (drobno pokrojony lub starty na tarce), sos sojowy, szczyptę soli, paprykę gokucharu. Wymieszać aż do uzyskania w miarę gładkiej pasty. Dodać pokrojoną w paski marchew, jabłko, rzepę (albo białą rzodkiew) oraz szczypior. Namoczoną kapustę opłukać dokładnie, odcisnąć z wody i przełożyć do miski. Dodać przygotowaną pastę kimchi i dokładnie natrzeć kapustę pastą (koniecznie w rękawiczkach ochronnych!). Kiedy całość będzie wymieszana przełożyć do słoików, porządnie „udeptać”, zamknąć i zostawić na blacie na 2 dni, a potem przełożyć do lodówki.

Niektórzy polecają dodatek sosu rybnego lub suszonych krewetek. Póki co pominęłam te produkty, ale myślę że następnym razem spróbuję je dołączyć 🙂

Kimchi można jeść już po kilku dniach, ale szczerze mówiąc dla mnie najsmaczniejsze jest po 2-3 tygodniach 🙂

Znajdziesz w nim aż 30 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

4 komentarze do “Koreańskie kimchi”

Dodaj komentarz