Wskazówki
7 dni 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
107 kcal \ B-6 g \ W-27 g \ T-1 g \ BŁ-6 g
Składniki
- Mąka ryżowa – 24 g (2 łyżki)
- Cukier – 12 g (1 łyżka)
- Kapusta pekińska – 1200 g (1 średnia sztuka)
- Woda – 2000 g (2 litry)
- Czosnek – 20 g (4 ząbki)
- Biała rzepa – 110 g (1/2 sztuki)
- Papryka gochukaru – 40 g (4 łyżki)
- Szczypior – 10 g (2 łyżki)
- Jabłko – 90 g (1/2 dużej sztuki)
- Imbir świeży – 10 g (4 cm kawałek)
- Marchew – 135 g (3 sztuki)
- Sól – 50 g (5 łyżek)
- Sos sojowy – 10 g (1 łyżka)
Przygotowanie
Kapustę pokroić na małe kawałki. Przełożyć do miski, zalać wodą wymieszaną z solą, docisnąć np. talerzykiem obciążonym słoikiem i odstawić na godzinę. W międzyczasie przygotować kleik ryżowy: wodę (3/4 szklanki) zagotować z mąką ryżową oraz cukrem i mieszać przez 1 -2 minuty do czasu, aż zmieni się w gęsty kleik. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Do kleiku dodać imbir starty na tarce o drobnych oczkach, czosnek (drobno pokrojony lub starty na tarce), sos sojowy, szczyptę soli, paprykę gokucharu. Wymieszać aż do uzyskania w miarę gładkiej pasty. Dodać pokrojoną w paski marchew, jabłko, rzepę (albo białą rzodkiew) oraz szczypior. Namoczoną kapustę opłukać dokładnie, odcisnąć z wody i przełożyć do miski. Dodać przygotowaną pastę kimchi i dokładnie natrzeć kapustę pastą (koniecznie w rękawiczkach ochronnych!). Kiedy całość będzie wymieszana przełożyć do słoików, porządnie „udeptać”, zamknąć i zostawić na blacie na 2 dni, a potem przełożyć do lodówki.
Niektórzy polecają dodatek sosu rybnego lub suszonych krewetek. Póki co pominęłam te produkty, ale myślę że następnym razem spróbuję je dołączyć 🙂
Kimchi można jeść już po kilku dniach, ale szczerze mówiąc dla mnie najsmaczniejsze jest po 2-3 tygodniach 🙂
Ale kusząca opcja, takiego dania jeszcze nie próbowałam! Namówiła mnie Pani 🙂
Proszę dać znać czy smakowało 🙂
Jadłem – polecam 🙂
🙂