Wskazówki
30 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
611 kcal \ B-22 g \ W-115 g \ T-5 g \ BŁ-15 g
Składniki
- Bataty – 320 g (1 sztuka)
- Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
- Mąka orkiszowa – 220 g (1 porcja)
- Mąka ziemniaczana – 40 g (2 łyżki)
- Sól – 1 łyżeczka
- Cynamon – 1/4 łyżeczki
Przygotowanie
Bataty upiec lub ugotować. Rozgnieść widelcem na puree i wystudzić. Dodać jajo, sól, cynamon, mąkę ziemniaczaną. Zagniatać i stopniowo dosypywać mąkę orkiszową. Powinno wyjść jednolite ciasto (nie może się mocno kleić). W razie potrzeby można dodać więcej mąki*. Z ciasta uformować wałek i odkrajać kawałki (bądź odrywać kawałki i rollować wałeczki grubości palca). Gotować partiami w osolonej wodzie. Podawać z owocami i jogurtem lub śmietaną.
*wszystko zależy od batatów. Czasami robiąc kopytka dodaję tyle mąki ile jest w przepisie, a czasami muszę dodać jej znacznie więcej.