Kopytka z batatów z owocami

Kopytka z batatów z owocami

Wskazówki

30 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
611 kcal \ B-22 g \ W-115 g \ T-5 g \ BŁ-15 g

Składniki

  • Bataty – 320 g (1 sztuka)
  • Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
  • Mąka orkiszowa – 220 g (1 porcja)
  • Mąka ziemniaczana – 40 g (2 łyżki)
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Cynamon – 1/4 łyżeczki

Przygotowanie

Bataty upiec lub ugotować. Rozgnieść widelcem na puree i wystudzić. Dodać jajo, sól, cynamon, mąkę ziemniaczaną. Zagniatać i stopniowo dosypywać mąkę orkiszową. Powinno wyjść jednolite ciasto (nie może się mocno kleić). W razie potrzeby można dodać więcej mąki*. Z ciasta uformować wałek i odkrajać kawałki (bądź odrywać kawałki i rollować wałeczki grubości palca). Gotować partiami w osolonej wodzie. Podawać z owocami i jogurtem lub śmietaną.

*wszystko zależy od batatów. Czasami robiąc kopytka dodaję tyle mąki ile jest w przepisie, a czasami muszę dodać jej znacznie więcej.

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00