Kopytka z batatów z owocami

Oceń
Kopytka z batatów z owocami

Wskazówki

30 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
611 kcal \ B-22 g \ W-115 g \ T-5 g \ BŁ-15 g

Składniki

  • Bataty – 320 g (1 sztuka)
  • Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
  • Mąka orkiszowa – 220 g (1 porcja)
  • Mąka ziemniaczana – 40 g (2 łyżki)
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Cynamon – 1/4 łyżeczki

Przygotowanie

Bataty upiec lub ugotować. Rozgnieść widelcem na puree i wystudzić. Dodać jajo, sól, cynamon, mąkę ziemniaczaną. Zagniatać i stopniowo dosypywać mąkę orkiszową. Powinno wyjść jednolite ciasto (nie może się mocno kleić). W razie potrzeby można dodać więcej mąki*. Z ciasta uformować wałek i odkrajać kawałki (bądź odrywać kawałki i rollować wałeczki grubości palca). Gotować partiami w osolonej wodzie. Podawać z owocami i jogurtem lub śmietaną.

*wszystko zależy od batatów. Czasami robiąc kopytka dodaję tyle mąki ile jest w przepisie, a czasami muszę dodać jej znacznie więcej.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz