Kombucha (wymawiamy kombucza) potocznie nazywana jest grzybem herbacianym lub grzybkiem japońskim, jednak tak naprawdę nie jest grzybem. Jest to SCOBY (Symbiotic Colony Of Bacteria and Yeast) czyli symbiotyczna kultura bakterii i drożdży. Ma konsystencję galarety, przyjmuje kształt naczynia w którym jest przechowywana (wygląda jak dysk). Dodana do posłodzonej herbaty inicjuje proces fermentacji, w wyniku którego powstaje napój.
Zawiera żywe kultury bakterii, liczne kwasy organiczne, m.in. kwas octowy, mlekowy i glukonowy, jabłkowy, szczawiowy, witaminy z grupy B (kwas foliowy, B1, B2, B6, B12), kwas askorbinowy (witamina C) i składniki mineralne, takie jak cynk, magnez, wapń, żelazo i miedź.
Jakie ma właściwości kombucha?
- łagodzi objawy alergii,
- ma działanie antybakteryjne i antygrzybiczne,
- reguluje ciśnienie krwi,
- odbudowuje florę bakteryjną w jelitach po kuracji antybiotykowej,
- poprawia trawienie i wspomaga pracę wątroby i trzustki,
- pobudza metabolizm,
- pomaga w walce z zaparciami,
- detoksykuje organizm,
- zapobiega miażdżycy
- łagodzi bóle głowy i migreny,
- odbudowuje tkankę łączną – pomaga przy zapaleniu stawów, dnie, astmie, reumatyzmie,
- pobudza komórki do regeneracji,
- pomaga w gojeniu ran,
- zmniejsza kamienie nerkowe
- dodaje energii – pomaga w zespole przewlekłego/chronicznego zmęczenia,
- wpływa kojąco na układ nerwowy (łagodzi bezsenność, poprawia koncentrację, zmniejsza objawy menopauzy),
- bogata w przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki powodujące między innymi starzenie.
Pamiętaj!
Podobnie jak w innych kuracjach, w stosowaniu kombuchy najważniejszy jest umiar!
Jak przygotować domowy napój z kombuchy?
Składniki
- 1 grzybek kombuchy,
- duży szklany słoik,
- 100 ml starego napoju kombucha (może być napój sklepowy) lub 3 łyżki octu jabłkowego,
- 3-4 torebki dobrej jakości herbaty lub 2 łyżki herbaty liściastej,
- 2l wody (koniecznie filtrowanej),
- 150 g cukru (trzcinowy lub kokosowy) – spokojnie, zostanie przerobiony przez drożdże 🙂
- gaza + gumka recepturka.
Przygotowanie
Dokładnie umyć i wyparzyć naczynie, w którym będzie przygotowywany napój. Przygotować herbatę (zalać gorącą filtrowaną wodą). Herbata powinna być bardzo mocna. Usunąć torebki, dodać cukier, wymieszać dokładnie i wystudzić (koniecznie, ponieważ wysoka temperatura zniszczy kultury bakterii). Do słoika wlać ok 100 ml starego napoju lub 3 łyżki octu jabłkowego (naturalnej fermentacji), dodać kombuchę, słoik nakryć gazą i zabezpieczyć recepturką. Odstawić w ciemne miejsce (o temp. pokojowej) na 10 dni. Przez ten czas pojawią się bąbelki powietrza i napój stanie się lekko gazowany, ponieważ drożdże przekształcają cukier w dwutlenek węgla.
Po kilku dniach poruszać słoik i sprawdzić, czy unoszą się bąbelki. Jeśli nie, to oznacza że napój jest już gotowy (cały cukier został przerobiony). Należy przelać go do butelek i zakryć nakrętką. Przechowywać w lodówce. Grzyba „matkę” oddzielić od „dziecka”, przemyć i wykorzystać w kolejnej fermentacji 🙂
Nie rozumiem – grzyba matkę – czy tzn że wystarczy odlać jakaś ilość tego płynu?
Tak jak napisał Pan Michał – grzyb matka to grzyb którego używamy przy pierwszej fermentacji 🙂
Grzyb matka to grzyb którego używamy przy pierwszej fermentacji. Przy fermentacji tworzy się drugi grzyb przyklejony do grzyba matki (tak było u mnie). Grzyb dziecko urósł do postaci przekroju naczynia w którym fermentujemy. Później odkleiłem grzyb dziecko od grzyba matki i mam już dwa grzyby 🙂
Lepiej bym tego nie napisała 🙂