Print Friendly, PDF & Email

Kombucha – najzdrowsza herbata na świecie

Kombucha - najzdrowsza herbata na świecie - banner

Kombucha (wymawiamy kombucza) potocznie nazywana jest grzybem herbacianym lub grzybkiem japońskim, jednak tak naprawdę nie jest grzybem. Jest to SCOBY (Symbiotic Colony Of Bacteria and Yeast) czyli symbiotyczna kultura bakterii i drożdży. Ma konsystencję galarety, przyjmuje kształt naczynia w którym jest przechowywana (wygląda jak dysk). Dodana do posłodzonej herbaty inicjuje proces fermentacji, w wyniku którego powstaje napój.

Zawiera żywe kultury bakterii, liczne kwasy organiczne, m.in. kwas octowy, mlekowy i glukonowy, jabłkowy, szczawiowy, witaminy z grupy B (kwas foliowy, B1, B2, B6, B12), kwas askorbinowy (witamina C) i składniki mineralne, takie jak cynk, magnez, wapń, żelazo i miedź.

Jakie ma właściwości kombucha?

  • łagodzi objawy alergii,
  • ma działanie antybakteryjne i antygrzybiczne,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • odbudowuje florę bakteryjną w jelitach po kuracji antybiotykowej,
  • poprawia trawienie i wspomaga pracę wątroby i trzustki,
  • pobudza metabolizm,
  • pomaga w walce z zaparciami,
  • detoksykuje organizm,
  • zapobiega miażdżycy
  • łagodzi bóle głowy i migreny,
  • odbudowuje tkankę łączną – pomaga przy zapaleniu stawów, dnie, astmie, reumatyzmie,
  • pobudza komórki do regeneracji,
  • pomaga w gojeniu ran,
  • zmniejsza kamienie nerkowe
  • dodaje energii – pomaga w zespole przewlekłego/chronicznego zmęczenia,
  • wpływa kojąco na układ nerwowy (łagodzi bezsenność, poprawia koncentrację, zmniejsza objawy menopauzy),
  • bogata w przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki powodujące między innymi starzenie.

Pamiętaj!
Podobnie jak w innych kuracjach, w stosowaniu kombuchy najważniejszy jest umiar!

Jak przygotować domowy napój z kombuchy?

Składniki

  • 1 grzybek kombuchy,
  • duży szklany słoik,
  • 100 ml starego napoju kombucha (może być napój sklepowy) lub 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 3-4 torebki dobrej jakości herbaty lub 2 łyżki herbaty liściastej,
  • 2l wody (koniecznie filtrowanej),
  • 150 g cukru (trzcinowy lub kokosowy) – spokojnie, zostanie przerobiony przez drożdże 🙂
  • gaza + gumka recepturka.

Przygotowanie

Dokładnie umyć i wyparzyć naczynie, w którym będzie przygotowywany napój. Przygotować herbatę (zalać gorącą filtrowaną wodą). Herbata powinna być bardzo mocna. Usunąć torebki, dodać cukier, wymieszać dokładnie i wystudzić (koniecznie, ponieważ wysoka temperatura zniszczy kultury bakterii). Do słoika wlać ok 100 ml starego napoju lub 3 łyżki octu jabłkowego (naturalnej fermentacji), dodać kombuchę, słoik nakryć gazą i zabezpieczyć recepturką. Odstawić w ciemne miejsce (o temp. pokojowej) na 10 dni. Przez ten czas pojawią się bąbelki powietrza i napój stanie się lekko gazowany, ponieważ drożdże przekształcają cukier w dwutlenek węgla.

Po kilku dniach poruszać słoik i sprawdzić, czy unoszą się bąbelki. Jeśli nie, to oznacza że napój jest już gotowy (cały cukier został przerobiony). Należy przelać go do butelek i zakryć nakrętką. Przechowywać w lodówce. Grzyba „matkę” oddzielić od „dziecka”, przemyć i wykorzystać w kolejnej fermentacji 🙂

E-book: Zdrowa dieta dla każdegoE-book: Zdrowa dieta dla każdego

49,99 zł

Chcesz zadbać o swoje zdrowie, ale nie masz pomysłów na zdrowe, smaczne i szybkie posiłki? Jeśli tak, to ten e-book jest dla Ciebie! Znajdziesz w nim 7-dniowy plan posiłków z 4 wariantami kaloryczności: 1600 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2200 kcal.

Przejdź do sklepu →

4
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Katarzyna Wawrzyniak-PiekarskaDominikaMichał Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Dominika
Gość
Dominika

Nie rozumiem – grzyba matkę – czy tzn że wystarczy odlać jakaś ilość tego płynu?

Michał
Gość
Michał

Grzyb matka to grzyb którego używamy przy pierwszej fermentacji. Przy fermentacji tworzy się drugi grzyb przyklejony do grzyba matki (tak było u mnie). Grzyb dziecko urósł do postaci przekroju naczynia w którym fermentujemy. Później odkleiłem grzyb dziecko od grzyba matki i mam już dwa grzyby 🙂

Item added to cart.
0 items - 0,00