Wskazówki
25 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 501 kcal \ B-20 g \ T-22 g \ W-50 g \ BŁ-10 g
Wartość odżywcza 100 g sałatki: 139 kcal \ B-6 g \ T-6 g \ W-14 g \ BŁ-3 g
Składniki
- kuskus perłowy – 1 szklanka (180 g)
- bób – 3/4 opakowania (400 g)
- pomidorki koktajlowe – 3 garście (300 g)
- ogórek zielony – 1 sztuka (180 g)
- awokado – 1 sztuka (120 g)
- cebula czerwona – 1/2 sztuki (40 g)
- ser feta – 1 opakowanie (150 g)
- bazylia, świeża – 1 łyżka
- mięta, świeża – 1 łyżka
- pietruszka, natka – 1 łyżka (12 g)
- sok z cytryny – 2 łyżki (12 g)
- oliwa – 3 łyżki (30 g)
- miód – 1 łyżka (20 g)
- pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Kuskus ugotuj w osolonej wodzie. Bób również ugotuj i obierz. Odstaw.
- Pomidorki poprzekrajaj, ogórka przekrój wzdłóż na 4 części i pokrój na kawałki, awokado i ser feta pokrój w kostkę, cebulę w drobną kostkę, a zioła posiekaj.
- Wszystkie składniki przełóż do dużej miski, dodaj pieprz, sok z cytryny, oliwę, mód i wymieszaj dokładnie.
Kolorowa sałatka z kuskusem perłowym, bobem i fetą jest nie tylko pyszna, ale też bardzo sycąca. Idealnie sprawdzi się jako posiłek do lunchboxa.