Wskazówki
15 minut
2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:452 kcal \ B-29 g \ T-28 g \ W-21 g \ BŁ-7 g
Składniki
- Rukola – 2 garście (40 g)
- Ogórek zielony – 1 sztuka (180 g)
- Pomidorki koktajlowe – 2 garście (200 g)
- Czerwona cebula – 1/4 sztuki (30 g)
- Fasola czerwona konserwowa – 4 łyżki (80 g)
- Kukurydza konserwowa – 4 łyżki (60 g)
- Awokado – 1/3 sztuki (45 g)
- Oliwki czarne – 1 łyżka (15 g)
- Jajo – 4 sztuki (200 g)
- Tuńczyk w sosie własnym – 1 opak. (80 g)
- Słonecznik, nasiona – 1 łyżka (10 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Oliwa – 2 łyżki (20 g)
Przygotowanie
- Jajka ugotuj tak, jak lubisz – jedni wolą na miękko, inni na twardo. Sama zdecydowanie polecam jajka 7 minutowe, z lekko płynnym żółtkiem. Pięknie wyglądają na takim talerzu i świetnie smakują.
- Rukolę dokładnie przepłucz i ułóż na talerzach. Następnie dodaj opłukaną fasolę i kukurydzę, odsączonego tuńczyka i pozostałe składniki. Dopraw do smaku, skrop oliwą i posyp podprażonymi na patelni nasionami słonecznika.
Kolorowa sałatka śniadaniowa to kolejna propozycja na pyszne i sycące śniadanie, dzięki któremu przez kilka godzin nie będziesz odczuwać głodu. Sprawdzi się także jako posiłek do pracy lub kolacja.