Tatar wołowy

Tatar wołowy

Wołowinę oczyścić i zmielić lub bardzo drobno posiekać. Mięso wymieszać z oliwą, musztardą, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem (koniecznie!). Cebulkę i ogórki pokroić w bardzo drobną kostkę.

Curry z kurczakiem i warzywami

Curry z kurczakiem i warzywami

Czosnek i imbir oczyścić, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z pastą curry (tak aby każdy kawałek był nią otoczony). Posolić. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić ibir z czosnkiem i chwilę przesmażyć.

Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa

Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie ok. 2h, a najlepiej całą noc. Kroimy je drobno. Mrożoną mieszankę rozmrażamy. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę (aż się zeszkli). Dodajemy grzyby. Dusimy wszystko do miękkości.

Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przygotować ciasto: Jaja rozbić z ulubionymi przyprawami i szczyptą soli. Dodać mąkę (jeśli nie ma nietolerancji glutenu, można wymienić na pszenną) oraz mleko i wodę (w razie potrzeby dodać więcej płynu). Wymieszać dokładnie i odstawić. Ciasto powinno być dość „lejące”.

Rozgrzewający krem z dyni

Rozgrzewający krem z dyni

Dynię (najbardziej polecam hokkaido lub piżmową) pokroić na kawałki i upiec w piekarniku (180C, 20 min). Po upieczeniu dynię obrać (hokkaido nie trzeba), a następnie pokroić w kostkę. Imbir zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.

Spring rollsy z krewetkami

Spring rollsy z krewetkami

Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu. Krewetki obsmażyć lub ugotować i poprzekrajać na pół. Warzywa pokroić w paski. Arkusze papieru ryżowego zwilżyć mokrą dłonią, poczekać chwilę, aż nasiąkną. Na środku układać nieduże porcje składników (krewetki, warzywa, niewielkie porcje makaronu).