Szakszuka ze szpinakiem i ciecierzycą miniatura

Szakszuka ze szpinakiem i ciecierzycą

Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pokrojone w drobną kostkę cebulę, paprykę i czosnek. Podsmażać 2-3 minuty. Dodać ciecierzycę, doprawić pieprzem, bazylią, oregano, kminem rzymskim (1/3 łyżeczki), papryką słodką (1/2 łyżeczki) i chilli (1 szczypta).

Gofry z cukinii miniatura

Gofry z cukinii

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać przesianą mąkę orkiszową i gryczaną (można dać jeden rodzaj 🙂 ), proszek do pieczenia, oraz mąkę kokosową.

Kurczak w sosie orzechowym

Kurczak w sosie orzechowym

Kurczaka umyć, pokroić na kawałki i wymieszać z marynatą przygotowaną z pasty tamaryndowej (lub 2 łyżek soku z limonki), sosu sojowego, syropu klonowego (można wymienić na miód), octu ryżowego, startego na tarce czosnku i imbiru oraz chili.

Kanapka z kurczakiem

Kanapka z kurczakiem

Takie kanapki przygotowujemy najczęściej wtedy, gdy zostanie nam trochę podsmażonego lub upieczonego mięsa z kurczaka.