
Wskazówki
10 minut (+2h) 25 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
44 kcal \ B-1 g \ W-2 g \ T-5 g \ BŁ-0 g
Składniki
- Olej kokosowy – 10 g (1 łyżeczka)
- Czekolada gorzka (70% kakao) – 15 g (3 kostki)
- Erytrytol – 20 g (2 łyżki)
- Mleko kokosowe – 400 g (1 porcja)
- Ekstrakt waniliowy – kilka kropel
- Agar – 6 g
Przygotowanie
Mleko przelać do garnuszka, dodać domowy ekstrakt, agar, erytrol. Dokładnie wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze 2 minuty. Przelać do prostokątnej formy i wstawić do lodówki na 2 godziny. Czekoladę i olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej, polać wierzch stężałej masy kokosowej. Pokroić na kawałki (mi wyszło 25 szt.) Przechowywać w lodówce.
Mleko Kokosowe z puszki czy kartonu?
Używam Real Thai z kartonu 🙂 Jest dość tłuste