Pulpeciki w sosie pomidorowym
Mięso zmielić. Cebulę i czosnek drobno pokroić, a następnie przesmażyć na łyżce masła klarowanego. Dodać do mięsa. Doprawić papryką, oregano, solą, pieprzem, sosem sojowym. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną oraz jajo.
Mięso zmielić. Cebulę i czosnek drobno pokroić, a następnie przesmażyć na łyżce masła klarowanego. Dodać do mięsa. Doprawić papryką, oregano, solą, pieprzem, sosem sojowym. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną oraz jajo.
Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni (do pojawienia się lekko orzechowego zapachu). Przepłukać dokładnie na sitku i umieścić w garnku. Lekko posolić. Zalać mlekiem i wodą. Zagotować i gotować na małym ogniu około 15 minut.
Kaszę jaglaną podprażyć na patelni i dokładnie przepłukać pod bierzącą wodą (dzięki temu straci gorycz). Umieścić w garnku, zalać wodą i mlekiem, dodać wiórki kokosowe oraz ziarenka wanilii, zagotować, przykryć i gotować na najmniejszym ogniu przez 10-15 min.
Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni (do pojawienia się lekko orzechowego zapachu). Przepłukać dokładnie na sitku i umieścić w garnku. Lekko posolić. Zalać mlekiem i wodą, dodać ziarenka wanilii. Zagotować i gotować na małym ogniu około 15 minut.
Kaszę gotujemy. Bakłażana przekrajamy wzdłuż i z każdej połówki wydrążamy miąższ, który następnie kroimy byle jak, solimy i odstawiamy na bok. Wydrążone części solimy, delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny (aby miąższ nie ściemniał) i smarujemy odrobiną oliwy.
Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Przed gotowaniem należy ją porządnie przepłukać wodą i przelać wrzątkiem (dzięki temu straci goryczkę). Banana pokroić, dodać do ugotowanej kaszy, dodać wiórki, dolać mleko i zagotować. Dorzucić mrożone maliny i jeżyny.