Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i bananem

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i bananem

Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni, przelać wodą i przełożyć do garnka. Zalać mlekiem kokosowym i wodą. Dodać sól i cukier kokosowy (lub dowolne słodzidło). Ugotować – trzeba pilnować by kasza się nie przypaliła!

Pęczotto z grzybami

Pęczotto z grzybami

Grzyby zalać szklanką wrzątku i namaczać przez kilka godzin, a najlepiej całą noc. Odcedzić (zachowując wodę) i pokroić. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na maśle klarowanym.

Sałatka z batatem i komosą ryżową (quinoa)

Sałatka z batatem i komosą ryżową (quinoa)

Bataty obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą z oliwek. Doprawić papryką ostrą, słodką i rozmarynem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 30-40 min w 180C. Komosę bardzo dokładnie wypłukać, przelać wodą.

Jaglane kulki rafaello

Jaglane kulki „rafaello”

Kaszę ugotować z dodatkiem mleka kokosowego, wody, soli, cukru kokosowego i wanilii (dodałam domowy ekstrakt waniliowy). W razie potrzeby dodatkowo podlać wodą. Wymieszać z pastą kokosową (kupną, bądź wiórkami kokosowymi zblendowanymi w młynku do kawy) i zmiksować.

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Mięso zmielić. Cebulę i czosnek drobno pokroić, a następnie przesmażyć na łyżce masła klarowanego. Dodać do mięsa. Doprawić papryką, oregano, solą, pieprzem, sosem sojowym. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną oraz jajo.