Wskazówki
40 minut 8 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
223 kcal \ B-4 g \ W-40 g \ T-7 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Kasza jaglana – 200 g (1 szklanka)
- Mleko kokosowe – 200 g (1 szklanka)
- Woda – 110 g (1/2 szklanki)
- Cukier kokosowy – 20 g (2 łyżki)
- Jabłko – 540 g (3 sztuki)
- Banan – 240 g (2 sztuki)
- Miód – 12 g (1 łyżeczka)
- Sól – 1/4 łyżeczki
- Cynamon – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni, przelać wodą i przełożyć do garnka. Zalać mlekiem kokosowym i wodą. Dodać sól i cukier kokosowy (lub dowolne słodzidło). Ugotować – trzeba pilnować by kasza się nie przypaliła! W razie potrzeby podlać wodą. Jabłka zetrzeć na tarce, banany „udeptać” z miodem (albo syropem klonowym). Gdy kasza będzie już ugotowana, połowę wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na niej ułożyć starte jabłka i posypać cynamonem. Następnie wyłożyć drugą połowę kaszy, a na niej banany. Posypać cynamonem. Zapiekać w piekarniku w 200C przez 20 minut.
Najlepiej smakuje na ciepło (chociaż na zimno też bardzo lubię).
Czy mleko kokosowe ma być to z puszki?
Tak, albo z kartonu (najlepiej Real Thai 🙂 )
Wyglada super! Czy mozna zastapic mleko kokosowe – ryżowym? Jest jakis sensowny zamiennik dla jablek, które są niedozwolone na mojej diecie (low FODMAP)?
To będzie już zupełnie inne danie, ale można dać drobne owoce (jagody, borówki itd.). A mleko może być ryżowe/ migdałowe (ale również mocno zmienią smak).