Print Friendly, PDF & Email

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i bananem

Wskazówki

40 minut  8 porcji
1 porcja to: 223 kcal \ B-4 g \ W-40 g \ T-7 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Kasza jaglana – 200 g (1 szklanka)
  • Mleko kokosowe – 200 g (1 szklanka)
  • Woda – 110 g (1/2 szklanki)
  • Cukier kokosowy – 20 g (2 łyżki)
  • Jabłko – 540 g (3 sztuki)
  • Banan – 240 g (2 sztuki)
  • Miód – 12 g (1 łyżeczka)
  • Sól – 1/4 łyżeczki
  • Cynamon – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni, przelać wodą i przełożyć do garnka. Zalać mlekiem kokosowym i wodą. Dodać sól i cukier kokosowy (lub dowolne słodzidło). Ugotować – trzeba pilnować by kasza się nie przypaliła! W razie potrzeby podlać wodą. Jabłka zetrzeć na tarce, banany „udeptać” z miodem (albo syropem klonowym). Gdy kasza będzie już ugotowana, połowę wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na niej ułożyć starte jabłka i posypać cynamonem. Następnie wyłożyć drugą połowę kaszy, a na niej banany. Posypać cynamonem. Zapiekać w piekarniku w 200C przez 20 minut.

Najlepiej smakuje na ciepło (chociaż na zimno też bardzo lubię).

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiadyE-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

4
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Katarzyna Wawrzyniak-PiekarskaJustynaAnia C Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Justyna
Gość
Justyna

Czy mleko kokosowe ma być to z puszki?

Ania C
Gość
Ania C

Wyglada super! Czy mozna zastapic mleko kokosowe – ryżowym? Jest jakis sensowny zamiennik dla jablek, które są niedozwolone na mojej diecie (low FODMAP)?

Item added to cart.
0 items - 0,00