Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i bananem

Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i bananem

Wskazówki

40 minut  8 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
223 kcal \ B-4 g \ W-40 g \ T-7 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Kasza jaglana – 200 g (1 szklanka)
  • Mleko kokosowe – 200 g (1 szklanka)
  • Woda – 110 g (1/2 szklanki)
  • Cukier kokosowy – 20 g (2 łyżki)
  • Jabłko – 540 g (3 sztuki)
  • Banan – 240 g (2 sztuki)
  • Miód – 12 g (1 łyżeczka)
  • Sól – 1/4 łyżeczki
  • Cynamon – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni, przelać wodą i przełożyć do garnka. Zalać mlekiem kokosowym i wodą. Dodać sól i cukier kokosowy (lub dowolne słodzidło). Ugotować – trzeba pilnować by kasza się nie przypaliła! W razie potrzeby podlać wodą. Jabłka zetrzeć na tarce, banany „udeptać” z miodem (albo syropem klonowym). Gdy kasza będzie już ugotowana, połowę wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na niej ułożyć starte jabłka i posypać cynamonem. Następnie wyłożyć drugą połowę kaszy, a na niej banany. Posypać cynamonem. Zapiekać w piekarniku w 200C przez 20 minut.

Najlepiej smakuje na ciepło (chociaż na zimno też bardzo lubię).

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ania C
Ania C
2 lat temu

Wyglada super! Czy mozna zastapic mleko kokosowe – ryżowym? Jest jakis sensowny zamiennik dla jablek, które są niedozwolone na mojej diecie (low FODMAP)?

Justyna
Justyna
2 lat temu

Czy mleko kokosowe ma być to z puszki?

Item added to cart.
0 items - 0,00