Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i bananem

5/5 - (Ocen: 6)
Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i bananem

Wskazówki

40 minut  8 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
223 kcal \ B-4 g \ W-40 g \ T-7 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Kasza jaglana – 200 g (1 szklanka)
  • Mleko kokosowe – 200 g (1 szklanka)
  • Woda – 110 g (1/2 szklanki)
  • Cukier kokosowy – 20 g (2 łyżki)
  • Jabłko – 540 g (3 sztuki)
  • Banan – 240 g (2 sztuki)
  • Miód – 12 g (1 łyżeczka)
  • Sól – 1/4 łyżeczki
  • Cynamon – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni, przelać wodą i przełożyć do garnka. Zalać mlekiem kokosowym i wodą. Dodać sól i cukier kokosowy (lub dowolne słodzidło). Ugotować – trzeba pilnować by kasza się nie przypaliła! W razie potrzeby podlać wodą. Jabłka zetrzeć na tarce, banany „udeptać” z miodem (albo syropem klonowym). Gdy kasza będzie już ugotowana, połowę wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na niej ułożyć starte jabłka i posypać cynamonem. Następnie wyłożyć drugą połowę kaszy, a na niej banany. Posypać cynamonem. Zapiekać w piekarniku w 200C przez 20 minut.

Najlepiej smakuje na ciepło (chociaż na zimno też bardzo lubię).

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 6)

4 komentarze do “Kasza jaglana zapiekana z jabłkami i bananem”

  1. Wyglada super! Czy mozna zastapic mleko kokosowe – ryżowym? Jest jakis sensowny zamiennik dla jablek, które są niedozwolone na mojej diecie (low FODMAP)?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz