Karkówka duszona z cebulą i ogórkami

5/5 - (Liczba ocen: 1)
Karkówka duszona z cebulą i ogórkami

Wskazówki

120 minut
6 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 678 kcal \ B-40 g \ T-30 g \ W-61 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 381 kcal \ B-32 g \ T-26 g \ W-4 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Wieprzowina, karkówka – 1 kawałek (1 kg)
  • Cebula – 2 sztuki (240 g)
  • Oliwa – 1 łyżka (10 g)
  • Papryka słodka – 2 łyżeczki
  • Woda – 2 szklanki (480 g)
  • Musztarda – 1 łyżka (20 g)
  • Ogórek kiszony – 3 sztuki (180 g)
  • Mąka pszenna – 1,5 łyżeczki (9 g)
  • Liść laurowy, suszony – 2 sztuki
  • Ziele angielskie – 3 sztuki
  • Sól – do smaku
  • Pieprz – do smaku

Przykładowe dodatki

  • Kluski śląskie – 5 sztuk na porcję
  • Buraki tarte – 2 łyżki na porcję

Przygotowanie

  1. Karkówkę podziel na plastry. Na patelni rozgrzej oliwę, wyłóż mięso i zacznij smażyć. Dorzuć drobno posiekaną cebulę i smaż kilka minut. Odwróć i smaż dalej, aż mięso lekko się zrumieni.
  2. Dopraw papryką, pieprzem, dodaj wodę, musztardę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj 1,5-2h. Po 1h dopraw solą. Jeśli będzie taka potrzeba, uzupełniaj wodę.
  3. Mięso przełóż na talerz. Mąkę wymieszaj z 1/4 szklanki wody i dodaj na patelnię. Zagotuj, a gdy już zgęstnieje dołóż mięso.
  4. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Karkówka duszona z cebulą i ogórkami smakuje podobnie jak zrazy 😉 To proste i bardzo smaczne danie, które sprawdzi się jako weekendowy obiad

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

5/5 - (Liczba ocen: 1)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00