Wskazówki
120 minut
6 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji z dodatkami: 678 kcal \ B-40 g \ T-30 g \ W-61 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 1 porcji bez dodatków: 381 kcal \ B-32 g \ T-26 g \ W-4 g \ BŁ-1 g
Wartość odżywcza 100 g karkówki: 118 kcal \ B-10 g \ T-8 g \ W-1 g \ BŁ-0 g
Składniki
- Wieprzowina, karkówka – 1 kawałek (1 kg)
- Cebula – 2 sztuki (240 g)
- Oliwa – 1 łyżka (10 g)
- Papryka słodka – 2 łyżeczki
- Woda – 2 szklanki (480 g)
- Musztarda – 1 łyżka (20 g)
- Ogórek kiszony – 3 sztuki (180 g)
- Mąka pszenna – 1,5 łyżeczki (9 g)
- Liść laurowy, suszony – 2 sztuki
- Ziele angielskie – 3 sztuki
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
Przykładowe dodatki
- Kluski śląskie – 5 sztuk na porcję
- Buraki tarte – 2 łyżki na porcję
Przygotowanie
- Karkówkę podziel na plastry. Na patelni rozgrzej oliwę, wyłóż mięso i zacznij smażyć. Dorzuć drobno posiekaną cebulę i smaż kilka minut. Odwróć i smaż dalej, aż mięso lekko się zrumieni.
- Dopraw papryką, pieprzem, dodaj pokrojone ogórki, wodę, musztardę, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj 1,5-2h. Po 1h dopraw solą. Jeśli będzie taka potrzeba, uzupełniaj wodę.
- Mięso przełóż na talerz. Mąkę wymieszaj z 1/4 szklanki wody i dodaj na patelnię. Zagotuj, a gdy już zgęstnieje dołóż mięso.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Karkówka duszona z cebulą i ogórkami smakuje podobnie jak zrazy 😉 To proste i bardzo smaczne danie, które sprawdzi się jako weekendowy obiad.
A ogórki i musztarda jako dodatek ? Bo w opisie nic na ten temat nie ma?
Musztarda była, ogórki dopisałam 🙂 Dodajemy je na etapie, w którym wlewamy do mięsa wodę.