Kapusta z Pieczarkami

4/5 - (Ocen: 5)
Kapusta z pieczarkami

Wskazówki

120 minut
1 całość
Wartość odżywcza 100 g: 43 kcal \ B-2 g \ T-3 g \ W-2 g \ BŁ-2 g

Składniki

  • Kapusta kiszona – 1 opakowanie (1200 g)
  • Ziele angielskie – 3 sztuki
  • Liść laurowy, suszony – 2 sztuki
  • Cebula – 2 sztuki (240 g)
  • Pieczarki – 1,5 opakowania (750 g)
  • Olej – 6 łyżek (60 g)
  • Pieprz – do smaku
  • Sól – do smaku
  • Majeranek suszony – 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Kapustę przełóż na sitko, wypłucz, dodaj wodę (tak aby była 0,5cm nad kapustą), dodaj liście laruowe, ziele angielskie i gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Odcedź i posiekaj drobno.
  2. Na patelni rozgrzej połowę tłuszczu, wrzuć cebulę i ją zeszklij. Dodaj drobno pokrojone pieczarki i smaż kilka minut. Co jakiś czas mieszaj, aby się nie przypaliły. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
  3. Kapustę przełóż do głębokiej patelni, dorzuć pieczarki z cebulą i duś razem około 1h

Kapusta z pieczarkami to przepyszna alternatywa dla kapusty z grzybami leśnymi. Sprawdzi się solo, z łazankami, jako farsz do pierogów gotowanych, pieczonych lub różnego rodzaju pasztecików. Pamiętaj, że dzieciom co najmniej do 12 r.ż. nie podajemy leśnych grzybów ze względu na duże ryzyko zatrucia!

Przygotowanie składników
Smażenie cebuli
Smażenie cebuli i pieczarek
Duszenie kapusty
Łączenie składników
Duszenie kapusty z pieczarkami

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4/5 - (Ocen: 5)

Dodaj komentarz