Wskazówki
10 minut
4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji: 150 kcal \ B-8 g \ T-6 g \ W-16 g \ BŁ-2 g
Składniki
- Bułka z ziarnami* – 2 sztuki (120 g)
- Awokado – 1/2 sztuki (70 g)
- Rukola – 2 garście (40 g)
- Łosoś wędzony na gorąco – 1/2 opak. (60 g)
- Pomidorki koktajlowe – 5 sztuk (60 g)
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Płatki chilli – 1 szczypta
Ważne!
Jeśli masz Insulinooporność (IO) / Zespół policystycznych jajników (PCOS), pieczywo wymień na razowe / żytnie na zakwasie.
Przygotowanie
- Bułki przekrój na pół i podpiecz na patelni. Dzięki temu będą bardziej chrupiące.
- Awokado pokrój na plastry i ułóż na bułkach. Dopraw solą, pieprzem i chili.
- Wyłóż rukolę, kawałki łososia i plasterki pomidorków. Dopraw i podawaj z mnóstwem warzyw (to bardzo ważne, żeby w ciągu dnia dokładać warzywa do większości posiłków!).
Kanapki z awokado, rukolą i wędzonym łososiem są szybkie w przygotowaniu, a przy tym niesamowicie pyszne i bardzo sycące.